Ministrica Mehić sa suradnicima u posjeti privrednicima bosanskokrupske općine

8 min. čitanja

Delegacija Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona na čelu s ministricom privrede Samrom Mehić jučer je boravila u posjeti privrednicima bosanskokrupske općine.

U delegaciji je, pored predstavnika Ministarstva privrede i bio Enes Ružnić,predsjednik Privredne komore našeg kantona sa suradnicima ,kao i predstavnik zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona,potpredsjednik Skupštine Unsko-sanskog kantona Nisvet Jusić.

Posjeta je započela u poslovnoj zoni „Pilana“, u kompaniji BosanKar,koja je u stopostonom vlasništvu italijanskog privrednika Giuseppea Franchia koji je s direktoricom ovog poduzeća Mejrom Ezić ,upoznao goste s nastankom,razvojem i dostignutim rezultatima u velikom poslovnom uspjehu ove firme.

Uvijek poslovno duhovit gospodin Franchi je predstavljanje svoje firme započeo anegdotom čiji je smisao-„ne brinite se vi o mojim problemima,ja ću sam“,naglašavajući da je svoju kompaniju napravio sam,sa svojim kapitalom,bez političke pomoći ,te da je njen početak je vezan za 2004. godinu, kada je u bivšoj tvornici TPM iznajmio halu i započeo proizvodnju s devet radnika,da bi 2012. broj radnika povećao na 30.Početkom otvaranja za kupce poslovne zone „Pilana“, vlasnik je kupio prvih 20 hiljada metara kvadratnih,da bi kasnije svoj posjed povećao na 37 hiljada,od čega je već sada pokriveno,odnosno hale se nalaze na površini od oko 20 hiljada pokrivenog prostora,uz dovoljno prostora za zelene površine,parkirni prostor,unutarnje saobraćajnice,privlačan i uređen vanjski izgled ,baš onakav kako to propisuje europska kultura prostora oko industrijskih objekata.

Vlasnik kompanije „BosanKar“ je kazao da je u Bosansku Krupu donio svoje bogatstvo i da je u svoje kapacitete uložio svoj sredstva u visini od preko 12 miliona eura,da je potpuno zaokružio proizvodnju.kao i da na tržište isporučuje godišnje 10 hiljada kabina za industrijska vozila,sve za inostrano tržište. Naglasio je da su srednja kompanija, jer ima i onih u svijetu koje godišnje proizvodu oko 40 000 kabina,ali je istakao da su jedina kompanija koja ima zaokružen proces od sirovine,specijalnih profila do finalnog proizvoda,odnosno svi ciklusi proizvodnje su u ovom poduzeću.

Zbog toga,kako je rekao, u Europi su prepoznati kao kompanija koja se zasniva na njegovoj dobroj ideji,hrabrosti,želji da investira i na odgovoran rad motivira svoje radnike.Kompanija su koja nema ni marke duga,koja ne treba pomoć banaka,niti pomoć politike,samo su joj potrebni klijenti,koji njima sada ne nedostaje.

Problemi s Covidom nisu zaobišli ni ovo poduzeće,predvidjeli su to u poslovanju već 2019.godine,ali su uspjeli u 2021. godini povećati proizvodnju za 77%,a plan im je da u 2022 –goj a proizvodnja ima povećanje za još 80%,da sa sadašnjih oko 170 radnika planom da sljedeću godinu završe s oko 200 radnika i 40 miliona fakturisanih na račun poduzeća.

Kao problem je istakao veliki odliv stručnih radnika iz BiH,ističući da su Bosanci u većini izuzetno dobri radnici,ali da je iznenađen neodgovornom politikom stihijskog privrednog razvoja BiH,bez promjene svijesti i prilagođavanju modernim ekonomskim tokovima, jer je u svom poslovnom poduhvatu zamišljao po dolasku,da će BiH postati ili ostati jako važna industrijska zemlja, kojoj pored vrijednih radnika, pogoduje i izuzetan geografski položaj.

Nažalost,država,osobito zakoni koji prate poslovanje privrednika, su loši,nerazvojni,nemotivirajući. Istakao je i veoma male poreze u našoj zemlji koji bi se trebali podići i iz tog obezbijediti funkcionisanje države,a istovremeno smanjiti obaveze na platu ,a time povećati primanja radnika.Obaveze,da bi u BiH dolazilo više investitora,treba smanjiti za pola,a iznio je to kao ključni faktor da se to mora hitno dogoditi,kao i da se mora promijeniti način obrazovanja stručnog kadra,prilagođen europskom načinu školovanja,kako Bih ne bi ostala bez radnika svih profila.

Ministrica u Vladi Unsko-sanskog kantona Samra Mehić je kazala da je radosna što se pored ostalih općina,privrednika i obrtnika i obilaska poslovnih zona jučer odlučila da posjeti kompaniju BosanKar jer je kroz izlaganje vlasnika ,gospodina Franchia, upoznala se s jednom izuzetnom poslovnom pričom koja može biti primjer načina ulaganja i poslovanja i za druge.Iskazala je zadovoljstvo i što su neki privrednici i obrtnici kazali da po prvi put predstavnici Ministarstva i Privredne komore dolaze u njihove tvornice kako bi vidjeli koji su njihovi najveći problemi,kako im mogu pomoći i kako su uložili sredstva koje e Ministarstvo u toku ove godine uložilo u sprječavanje posljedica Covida i potpomoglo ulaganja u poslovne zone.

„Mi smo od maja krenuli u sve općine Unsko-sanskog kantona,izdvojili smo tri miliona maraka iz budžeta Unsko-sanskog kantona ,sada slušamo privrednike,njihove potrebe.Zadovoljni smo viđenim i na području bosanskokrupske općine i na području Unsko-sanskog kantona ,vidimo da su uložena sredstva uslovila povećanje broja uposlenih i utjecala na sveukupni razvoj privrede“-riječi su ministrice privrede Samre Mehić.

U obilasku poslovnih hala BosanKara,delegacija je mogla vidjeti najsavremeniju opremu,dobre radne uvjete za radnike,a tu im je vlasnik kompanije otkrio da je ova kompanija njegovo životno djelo,svoj novac sam mogao potrošiti,ali ja volim prvo štediti na nepotrebnim stvarima,a zanesen sam u investiranje i sa 75 godina.

„Tako sada zbog velikog prostora koji trebam za nova ulaganja već sam kupio 42 hiljade kvadratnih metara zemljišta i započinjem uskoro gradnju prve hale od 6400 kvadratnih metara u Prijedoru kao eksperiment,moj eksperiment, jer želim dau toj tvornici zaposlim najbolje stručnjake iz cijele BiH,s najvećim primanjima,da pokušam pokazati recept kako se može,iako je već jako kasno,zaustaviti odlazak stanovništva u inozemstvo,odnosno kako na tlu BiH uposlenici mogu imati europske plate i standard.

Značajno je istaknuti i to, da su se predsjednik Privredne komore Enes Ružnić,te potpredsjednik Skupštine Unsko-sanskog kantona Nisvet Jusić i vlasnik kompanije,veoma lako usaglasili oko porezne politike koju bi trebali uskoro promijeniti viši nivoi vlasti u zakonskoj proceduri,odnosno još jedanput su apelirali da se pod hitno povećaju porezi,a značajno smanje obaveze na plate i radnička primanja.Takođe su kazali da bi istovremeno ,u sadašnjem trenutku trebalo porez na dodanu vrijednost ostaviti na sadašnjih 17 %.

Delegacija iz Bihaća,na ćelu s ministricom Samrom Mehić jučer je posjetila i još dva privredna subjekta u Bosanskoj Otoci : Firmu „Aldža & Elvis“ d.o.o.koja ima dugogodišnju tradiciju obrade drveta u vlasništvu porodice Aldžić, još od 1957. godine. Ovo poduzeće se bavi proizvodnjom i prodajom vanjske stolarije i unutarnje namještaja po mjeri. Proizvodi imaju vrhunsku kvalitetu,kako klasičan, tako,po želji kupca i moderan dizajn.

Posjetili su takođe i poduzeće Batimat,čija proizvodnja takođe se prodaje na inostranom tržištu.Firma Batimat.ba, sa sjedištem u Bos. Otoci je od svog osnivanja 2016. godine do danas, izrasla u renomiranu firmu za proizvodnju i prodaju izolacionih cijevi, ventilacijskih cijevi i dimnjaka od nehrđajućeg čelika (inox). Poslovanje ove firme obuhvata i proizvodnju metalnih konstrukcija različitih oblika i veličina. Uz navedeni asortiman, specijalizirani su za izradu kabina za saune po želji kupca.Trenutno rade na povećanju plasmana na domaćem tržištu.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak