Obilježavanje godišnjice rođenja reisa Čauševića ove godine uz Zbornik

4 min. čitanja

U proteklih deset godina već s jeseni članovi Udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ iz Bosanske Krupe započinju pripreme oko obilježavanja 28.decembra-Dana rođenja uvaženog i nadaleko cijenjenog ,zasigurno najeminentnijeg građanima bosanskokrupske općine.

Ovogodišnje obilježavanje odlučili su započeti posjetama i predavanjima učenicima srednjih škola,pa je tako devetog decembra profesor dr. Fikret Midžić,inače autor monografije o uvaženom Reisu, o životu i djelu našeg velikana govorio učenicima Gimnazije,a 12. i 13. decembra učenicima Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ Bosanska Krupa.

Također delegacija bosanskokrupskog udruženja koje njeguje ime i djelo Reisa,na čelu s općinskim načelnikom Arminom Halitovićem, je sedmog decembra posjetila bihaćko Muftijstvo i muftiju Mehmeda Kudića i njegove suradnike, kako bi usaglasili program ovogodišnjeg obilježavanja 151. godišnjice rođenja uvaženog Reisa Čauševića u Bosanskoj Krupi.

Najavljeno je da će manifestacija biti održana 28. decembra u Bosanskoj Krupi, a dio programa planiran je i u Arapuši, rodnom mjestu reisa Čauševića.

Organizatori, pored ostalog, najavljuju promociju ‘Zbornika radova o reisu Čauševiću’ nastalih na prošlogodišnjem naučnom skupu, te dokumentarni film o reisovom životu i djelu u produkciji RTV USK.

Osim obilježavanja 151. godišnjice rođenja reisa Čauševića u Arapuši i Općini Bosanska Krupa, prigodan program u znak sjećanja na ovog bošnjačkog velikana bit će realiziran i u cazinskoj Medresi.

Muftijstvo bihaćko je u saradnji s Udruženjem Reis Džemaludin Čaušević iz Bosanske Krupe,Općinom Bosanska Krupa i drugim partnerima je u decembru prošle godine u Bosanskoj Krupi, organiziralo naučni skup „Reis Džemaludin-ef. Čaušević, 1870 – 2020“, a u povodu 150 godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludin-ef. Čauševića,uklapajući se tako u redovnu aktivnost obilježavanja Dana rođenja uvaženog Reisa, koju od svog osnivanja, već deset godina, priprema i realizira Udruženje koje njeguje ime i djelo svog sugrađanina,uvaženog Reisa Čauševića,uz svesrdnu podršku Medrese „Reis Džemaludin Čaušević“ iz Cazina.

Na ovom skupu,uz brojne zvanice iz vjerskog i svjetovnog života obratilo se prošle godine trinaest stručnih predavača,obradili su trinaest tema, koje je bihaćko Muftijstvo,uz podršku Vlade USK-a,Općine Bosanska Krupa i Općine Bužim sabralo u Zbornik, kako bi sve ono što je rečeno o uvaženom Reisu, približilo široj čitalačkoj publici.

Zbornik na 255 stranica, a pored uvodnih riječi muftije Kudića ,obuhvata trinaest radova čiji autori su profesori s nekoliko bosanskohercegovačkih univerziteta.

Radovi su podijeljeni u tri tematske cjeline.

Prva cjelina analiza društveno-historijske okolnosti u kojima je djelovao reis Čaušević i naglašava njegovu ulogu u buđenju vjerske i nacionalne svijesti kod Bošnjaka u tom vremenu.

Druga cjelina se bavi analizom rasprava i polemika koje je reis Čaušević vodio, prvenstveno s oponentima njegovim reformatorskih ideja.

Treća cjelina tretira Čauševićev odnos prema temeljnim izvorima islama.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se zahvalio svima koji su, na bilo koji način, uzeli učešće u organizaciji ovog naučnog skupa i izradi Zbornika radova, a posebno uvaženom reisu-l-ulemi dr. Husein-ef. Kavazoviću na pokroviteljstvu i značajnoj podršci.

Inače,na ovom zajedničkom sastanku u bihaćkom Muftijstvu usaglašen je program za obilježavanje ovogodišnjeg 28.decembra,tako će u prijepodnevnom programu tog dana biti upriličena hatma-dova u džamiji u rodnom mjestu reisa Čauševića koju će voditi zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević.

U večernjim satima tradicionalna svečana akademija u povodu Dana rođenja ,uz promociju Zbornika,premijerno prikazivanje filma o Reisu i uz poseban program učenika i učenica Medrese „Reis Džemaludin Čaušević“iz Cazina.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak