U Bihać stigli mini roboti: Jedan dovoljan za prehranu 26 stabala drveća

Četiri škole iz Bihaća dobile su po jednog robota, koji će im biti koristan u izvođenju praktične nastave i u ekološkim sekcijama

2 min. čitanja

U Bihać su stigli mini roboti koji će služiti učenicima nekoliko škola da odgovorno odlažu otpad uz njegovo brzo razlaganje, piše Oslobodjenje.

Na temelju saradnje sa mađarskom kompanijom Association for Innovative Initiatives, u okviru podrške Evropske unije zaštiti klime u Bosni i Hercegovini, Grad Bihać je obezbijedio pet najsavremenijih mini robot kompostana Compocity za preradu organskog otpada za četiri osnovne i srednje škole, kao i za Biotehnički fakultet u Bihaću.

Cilj ovog projekta je, pored zaštite životne sredine, razvijanje svijesti kod naših učenika i studenata o značaju efikasnog tretmana biološkog otpada, te kako na najbolji način iskoristiti dobijeni kompost, odnosno gnojivo za sadnju i tretman novih biljnih kultura. Tokom instalacije ovih uređaja učenici, nastavnici i profesori biologije imali su priliku direktno se upoznati sa načinom rada mini robota pri procesu kompostiranja.

– Ovi mini roboti su višestruko korisni i lokalna zajednica grada Bihaća je zadovoljna realizacijom ovog projekta, rečeno nam je iz Gradske uprave.

Naime, u ozračju globalne krize koja se reflektuje i na nedostatak gnojiva, navedeni su podaci da Compocity proizvede visokokvalitetno biljno gnojivo 16 puta brže od standardnog načina kompostiranja, postojan je i sa mogućnošću digitalnog praćenje podataka, ne proizvodi nikakve štetne gasove i mirise, a svaki robot godišnje proizvede hrane za 26 stabala drveća.
– Grad Bihać još jednom izražava zahvalnost rukovodstvu i nastavnom osoblju OŠ Harmani 2, OŠ Gornje Prekounje -Ripač, JU Mašinsko-saobraćajna mješovita škola i JU Gimnazija Bihać na izuzetnoj kooperativnosti i saradnji, a posebna zahvala ide našim partnerima sa Biotehničkog fakulteta, kao domaćinima otvaranja ovog projekta, istakli su iz Gradske uprave.

Podijeli ovaj članak