Zlatko Dizdarević poručio Fikretu Abdiću: “Ne znam kome smeta spomenik junaka Muje Hrnjice”

8 min. čitanja

Shodno posljednjim dešavanjima vezanim za izmještanje spomenika Mujo Hrnjica i njegovim statusom, otvorenim pismom velikokladuškom načelniku Fikretu Abdiću obratio se autor spomenika Zlatko Dizdarević. U otvorenom pismu se kaže:

Poštovani,

U prilogu dopisa dostavljam Vam na uvid kopiju Zahtjeva JKP VIK d.o.o. broj: 864-02/22 od 17.10.2022.godine i odgovor Ateliera Dizdarević broj: 02-5-ADZ/22 od 28.10.2022. godine. Općina Velika Kladuša je osnivač i vlasnik JUP VIK d.o.o. Velika Kladuša. Iz tog razloga nameće se pitanje: ”Da li je Općina Velika Kladuša tražila izmještanje konjaničkog spomenika Mujo Hrnjica ili je to samostalna odluka Uprave VIK-a d.o.o.?”

Bez obzira na odgovor, Vi gospodine načelniče, jako dobro znate sve radnje, dogovore i razgovore iz 1992. godine vezane za spomenik Mujo Hrnjica. Također znate za koga je naručen spomenik i ko je nalogodavac da se spomenik izradi. Ne znam iz kojeg razloga i zbog čega se Vi sada odričete spomenika i ponašate se kao da ništa ne znate. Apsolutno mi nije jasno zašto gosp. načelniče javnosti jasno i glasno ne saopštite pravu istinu, a ona glasi: naručilac konjaničkog spomenika MH je Agrokomerc dd, a nalogodavac je tadašnji gen.direktor gosp. Fikret Abdić.

Za ove navode posjedujem i originalnu dokumentaciju u kojoj stoji da se osim spomenika Mujo Hrnjica za potrebe uređenja kompleksa Stari grad naručuju i druga umjetnička djela. Spisak djela ste Vi gosp. načelniče potpisali i odobrili dana 07.01.1992. godine. Ovom prilikom Vas podsjećam da ste dana 25.05.1993. godine u pratnji sada rahm. Derviša Pehlića i tadašnjeg direktora RJ Inžinjering gosp. Asima Kajtezovića, posjetili atelier Komunalije Trnovi gdje je i izrađen spomenik Mujo Hrnjica. Bili ste oduševljeni urađenim spomenikom i čestitali ste autoru na urađenom djelu. Poznati događaji iz tog perioda ostavili su pečate i na ljude i na vrijeme. Nažalost taj ružni miris i zadah strahota ostao je kao patina na spomeniku i dan danas. Vrijeme je prolazilo a spomenik je ostao zatvoren i zaboravljen od onih koji su ga naručili.

Također Vas moram podsjetiti da ste u Rijeci uz prisustvo rahm. Esada Dizdarevića i gosp. Ante Butorca obećali završiti spomenik kada se vratite u Veliku Kladušu. Vaš vizionarski nagon se obistinio, iako da budem iskren nisam u to vjerovao.

Vi danas imate vlast u rukama, a Mujo je nažalost u još gorim mukama. Za sve protekle godine Vašeg boravka u Velikoj Kladuši nismo se čak ni vidjeli, a kamoli popričali. Mi se znamo više od četrdeset godina i prema svim kodeksima trebali bi razgovarati, dogovarati se, razmjenjivati mišljenja, poštovati i uvažavati mišljenja drugog. Ja niti kao građanin Velike Kladuše, a naročito kao umjetnik evropskog ranga priznat od strane IAA/International Association of Art, Paris, France i redoviti član HDLU/Hrvatskog društva likovnih umjetnika/Zagreb, ničim nisam zaslužio ovakav Vaš lični odnos prema meni.

Vi ste gosp. načelniče nažalost ”bombardovani infuzijama primitivaca i punoglavaca, zaraženih neznanjem a nadarenih ulizivanjem i mahanjem glavom”, stekli i prihvatili određeno mišljenje prema meni, ali ste jako pogriješili što niste poslušali i drugi dio priče. Umišljenost pojedinaca u ličnu veličinu u sukobu je sa onim što ja radim i vrlo je žalosno, a sa Vaše strane neprofesionalno, što me nikada niste pozvali na razgovor i zatražili pojašnjenja i obrazloženja za tračeve i laži koje su Vam navedeni ”stručnjaci” servirali. Upravo zbog toga se sve ovo i dešava.

Ne mora niko voliti Zlatka Dizdarevića, ali je krajnje nekorektno, neljudski, prljavo i zlobno ne poštovati nečije zvanje, znanje, a naročito umjetnička djela čovjeka, koji skoro 50 godina stvara svoja djela, živi i radi u Velikoj Kladuši i prezentira je u EU postavljenim javnim spomenicima i čija djela krase galerije i privatne zbirke širom svijeta. Sada je nažalost i suviše kasno za bilo kakav naš međusobni razgovor i dijalog. Da je ranije bilo Vašeg razumijevanja, a nažalost nije, a posebno da je bilo samo više poštovanja struke i stručnih ljudi bez obzira na stranačku pripadnost, smatram i odgovorno tvrdim da bi to bilo puno bolje za Veliku Kladušu. Htjeli Vi to priznati ili ne, svi mi odavno tumaramo crnilom tunela bez kraja, a baklja samo što se nije ugasila.

Nemam niti namjeru, a još manje potrebu da Vam se kao načelniku više obraćam za bilo kakvu suradnju u domenu kulture i umjetnosti. Vaše dugogodišnje ponašanje u domenu kulture vjerovatno su zasjenili i ”progutali” drugi vrijedni projekti od posebne važnosti za Veliku Kladušu i njenu budućnost. Okruženi timom ”stručnjaka” posebnog kalibra, želim Vam da svi ti vrijedni i veliki projekti za Veliku Kladušu zaista dosegnu i određeni domet.

Pošto ja već odavno nisam dio Vašeg ”stručnog tima”, mene samo interesuje jedno: ”Kome smeta spomenik Mujo Hrnjica?” Ja jako dobro znam kome smetaju bilo čija velika djela, jer ruku na srce, svi ti Vaši saradnici i savjetnici dobro znaju da baš amaterizam uvijek vodi u primitivizam.

Što se tiče spomenika Mujo Hrnjica obavještavam Vas da ima dosta onih koji nisu kao Uprava VIK-a. Pri kraju je registracija Udruženja građana ”Mujo Hrnjica-MT”. Ovo udruženje građanja i ljubitelja Kladuške kulture, vlastitim sredstvima uradit će trajnu restauraciju i konzervaciju spomenika Mujo Hrnjica u periodu april-juni 2023. godine te izmjestiti spomenik na drugu lokaciju. U roku od tri godine raznim donacijama i sponzorstvima spomenik će biti odljeven u broncu i postavljen na predviđeno mjesto na Keserovom brdu 2025. godine.

Osim toga nastavit ćemo tradiciju kulturnog brenda po kome je Velika Kladuša poznata u BiH i EU. Obnovit ćemo manifestaciju ”Kladuški dani kulture” i vratiti stari sjaj Kladuškoj kulturi koju su vrijedni entuzijasti i zaljubljenici u svoj grad započeli davne 1975. godine.

Velika djela pripadaju vječnosti i kao takva imaju univerzalnu vrijednost. O spomeniku Mujo Hrnjica pisali su velikani svjetskog kiparstva i kulture. Dostavljam Vam na uvid dva dokumenta čiji sadržaj jasno govori o vrijednosti spomenika Mujo Hrnjica. Ja Vam se ovom prilikom zahvaljujem na tada ukazanom povjerenju i na podršci, jer bez Vašeg odobrenja i povjerenja u mene, nikada ne bih imao priliku uraditi takvo grandiozno djelo. Iz tog razloga me zaista čudi Vaš indolentski odnos prema spomeniku Mujo Hrnjica, kiparskom ostvarenju čija vrijednost prelazi granice BiH, EU i spada u svjetske kiparske vrijednosti.

Ovim dopisom ja sam sa Vama završio bilo kakvu komunikaciju, u domenu kulture i umjetnosti.

S poštovanjem!

Autor spomenika: Zlatko Dizdarević, likovni umjetnik

Podijeli ovaj članak