Skupština HNK odabrala novo rukovodstvo: Martinović predsjedavajući, Alić zamjenik, Klub Srba nije predlagao kandidata

4 min. čitanja

Na danas održanoj konstituirajućoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskg kantona za predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg izabrani su Tomislav Martinović uime Kluba Hrvata, i Džafer Alić uime Kluba Bošnjaka, dok Klub Srba na današnjoj sjednici nije dao ime svoga kandidata za novo skupštinsko rukovodstvo.

Također, danas su formirani i Klubovi zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Za predsjednika Kluba Hrvata izabran je Damir Džeba (HDZ BiH), a za predsjednika Kluba Bošnjaka Džafer Alić (SDA).

Klub Srba danas nije izabrao svog predsjednika.

– Klub Srba će sve odraditi u predviđenom roku, no za sada predstavnik nije izabran – izjavila je zastupnica SDP-a BiH Vesna Saradžić.

Dosadašnji predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago (SDA) pojasnio je kako nakon što sva tri kluba imenuju svog predstavnika, oni između sebe biraju predsjedavajućeg Skupštine.

Skupština je na današnjoj sjednici usvojila i zaključak kojim se političke stranke obvezuju da do ponedjeljka predaju liste s imenima kandidata za Dom naroda kako bi se te liste proslijedile Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP).

– SIP će nakon toga izvršiti ovjeru i zakazat će se nastavak sjednice Skupštine kako bi se ti delegati izabrali najkasnije do 2. 12. ove godine – kazao je Špago.

Komentirajući moguće kombinacije pri formiranju vladajuće većine, Špago je kazao kako se u HNK-u do sada obično čekao rasplet na višim razinama vlasti te je dodao kako će situacija biti puno jasnija nakon što se popuni Dom naroda Federacije BiH.

Tomislav Martinović (HDZ BiH) je poručio kako su hrvatski politički predstavnici opredijeljeni da se posao oko izbora delegata u Dom naroda obavi u zakonskom roku, odnosno do 1. prosinca, te da se nova vladajuća većina u HNK-u dogovori u što kraćem roku.

– Vezano za formiranje vladajuće većine, uvjeren sam da ćemo u narednim danima raditi puno bržim ritmom i iskristalizirati tu parlamentarnu većinu koja će formirati Vladu HNŽ-a u novom sazivu – dodao je Martinović.

Ismet Lulić iz SDP-a BiH kazao je kako je njegova stranka zainteresirana da iduće četiri godine bude dio vladajuće većine u HNŽ-u.

– Ne smijemo si dopustiti taj luksuz da ostanemo u opoziciji i da dopustimo da ova zemlja tone u ovom smjeru u kojem je išla zadnjih deset godina. SDP razgovara i razgovarat će s političkim subjektima koji su parlamentarni, koji imaju svoje zastupnike u Skupštini HNK-a, i nadam se da ćemo jako brzo dobiti vladu koja će raditi u interesu svih građana na programskim principima, a ne ono što smo imali do sada da imamo stranačka ministarstva koje je svako za sebe bilo vlada – izjavio je Lulić.

U novom sazivu Skupštine HNK-a najviše zastupnika, njih 11, imat će HDZ BiH, slijedi SDA sa sedam zastupnika, HDZ 1990 i SDP BiH imat će po tri zastupnika, HRS i DF po dva, dok će NES i NiP imati po jednog zastupnika.

HDZ BiH je u odnosu na prošli saziv županijske skupštine izgubio dva zastupnička mjesta, SDA jedno mjesto, a SBB koji je u prošlom sazivu imao dva zastupnika, sada nema ni jednoga.

HDZ 1990, HRS i DF dobili su po jednog zastupnika više u odnosu na prošli saziv, dok su NES i NiP prvi put osvojili mjesta u Skupštini HNK-a.

SDP BiH je ostao na istom broju zastupnika kao i u prošlom sazivu, prenosi Fena.

Podijeli ovaj članak