Zatvorena još jedna škola na teritoriji USK-a: “Smanjenje nataliteta i iseljavanje porodica u inostranstvo kao faktori smanjenja broja učenika”

3 min. čitanja

Područna škola Šestanovac, koja je pripadala Osnovnoj školi “1. mart” Vrnograč, zatvara svoja vrata u školskoj godini 2023./2024. Ova školska godina će biti posebna jer će se prvi put dogoditi da u ovoj područnoj školi neće biti učenika.

Osnovna škola “1. mart” Vrnograč suočava se sa značajnim smanjenjem broja učenika u odnosu na prethodnu školsku godinu. Trenutno je upisano 366 učenika, što je za 44 učenika manje nego prošle godine.

Smanjenje broja učenika dovelo je do zatvaranja tri područne škole. Pored Šestanovca, zatvorene su i područne škole Gradina i Poljana. Glavni razlozi za smanjenje broja učenika u školi su opći pad nataliteta i odlazak porodica u inozemstvo. U proteklih deset godina, škola je izgubila 242 učenika, što je rezultiralo zatvaranjem tri područne škole. Prije deset godina, škola je imala 608 učenika, dok ih danas ima samo 366. Zanimljivo je da se u prvi razred ove godine upisalo samo 26 učenika.

Ovo je samo jedan primjer koji ilustrira probleme s kojima se suočavaju mnoge škole u Bosni i Hercegovini. Smanjenje broja učenika, posebno u ruralnim područjima, predstavlja izazov za školski sistem. Osim što se suočavaju s nedostatkom finansijskih sredstava i učitelja, škole se također bore s pitanjem održivosti i zadržavanja učenika.

Mnoge škole su prisiljene zatvarati svoje područne odjele ili čak cijele škole zbog nedostatka učenika. Ovo ima negativne posljedice kako za lokalnu zajednicu, tako i za djecu koja moraju putovati veće udaljenosti kako bi došla do škole. Također, zatvaranje škola ima i dugoročne posljedice na demografsku situaciju u tim područjima.

Važno je da se prepoznaju ovi problemi i da se poduzmu mjere kako bi se osigurala pristupačna i kvalitetna obrazovna infrastruktura za sve učenike. Također, treba raditi na promoviranju vrijednosti obrazovanja i podizanju svijesti o važnosti redovnog školovanja.

Osnovno obrazovanje je temelj za razvoj svakog društva, stoga je potrebno ulagati u obrazovanje i osigurati da svi učenici imaju jednake mogućnosti za stjecanje znanja i vještina. Samo kroz ulaganje u obrazovanje možemo izgraditi bolju budućnost za našu djecu i društvo u cjelini.

Podijeli ovaj članak