Besramno trošili na tuđi račun: Državljani BiH, Srbije i Njemačke zloupotrebili hakirane račune za kupovinu robe

2 min. čitanja

Banda koja se sastoji od državljana Bosne i Hercegovine, Srbije i Njemačke optužena je za krađu, prevaru i falsifikovanje dokumenata. Njihova metoda je bila da naručuju robu preko interneta koristeći hakovane račune kupaca i ukradene bankovne kartice, kao i lažne austrijske i nizozemske lične karte.

Danas su se pred Okružnim sudom u Berlinu pojavili vođa bande, državljanin Srbije Mita V. (40), njegova supruga Dajana (33) i djever Milan (31), koji imaju pasoše iz Bosne i Hercegovine. Tu su također bila i dvojica njemačkih državljana, koji su im pomagali u izvršenju kriminalnih aktivnosti.

Prema optužnici, ova banda je koristila falsifikovane dokumente ili hakovala račune da bi naručila robu iz poznatih marketa kao što je IKEA. Oni su također naručivali skupe telefone i druge predmete koji su im bili potrebni, kao što su električni aparati i parfemi. Vrijednost nepodmirenih narudžbi iznosi ukupno 150.000 eura, prenose Nezavisne novine.

Vođa bande, Mita V., optužen je za 21 slučaj prevare ovog svjetski poznatog proizvođača namještaja. Početak njihove prevare otkriven je kada je policija zaustavila Mita V. u kombiju koji je bio pun ukradene robe. Međutim, to nije zaustavilo ovu kriminalnu grupu da nastavi s poslovanjem, naručujući robu iz drugih poznatih marketa tehničke robe.

Ako prizna sve optužbe, Mita V. bi mogao biti osuđen na šest godina zatvora. Na sudu danas je izjavio da samo želi perspektivu jer ima ženu i djecu.

Dalji postupak protiv ovog para je privremeno obustavljen. Izricanje presude zakazano je za 25. oktobar.

Podijeli ovaj članak