Profesor iz Sanskog Mosta svojim “fićom” plijeni pažnju

4 min. čitanja

Profesor fizičke kulture u Sanskom Mostu Jasmin Zukanović omiljen je među radnim kolegama i učenicima, a u svome gradu prepoznatljiv je i po tome što vozi “fiću” koji je proizveden davne 1962. godine.

Zukanović kaže kako svoga ljubimca ne bi mijenjao niti za jedan luksuzni i savremeni automobil, a gdje god se pojavi sa svojim ljubimcem, plijeni pažnju i poglede radoznalih.

“‘Fiću’ sam naslijedio od preminulog oca Mehmeda i ne bih ga prodao nizašta na svijetu. Za mene on ima ogromnu vrijednost, a nadam se kako ću ga i ja ostaviti u nasljedstvo svojoj djeci”, kaže Zukanović.

Dodaje kako ga njegov “mališan”, kako mu voli tepati, odlično služi i zadovoljava sve njegove potrebe.

“Mali je potrošač i dosta ekonomičan, s njim putujem na posao ili obavim bilo kakav posao u gradu. Znamo potegnuti i do Prijedora ili Ključa, to su nam ovako bliži gradovi i nema nikakvih problema. Nije napravljen za duža putovanja, a svi znaju da se ne može pohvaliti s pretjeranom udobnošću, nema tu baš neke komocije”, uz smijeh navodi Zukanović. Priča kako se radi o najstarijem “fići” na području Sanskog Mosta, te da mu je prije nekoliko godina udahnut novi život nakon što je dugo vremena bio u potpuno nefunkcionalnom stanju.

“Odlučili smo tada da obradujemo moga oca za njegov 86. rođendan, pa smo u tajnosti angažirali mehaničare koji su restaurirali automobil. ‘Fićo’ je dugo vremena bio u neupotrebljivom stanju, još od dana kada su Sanski Most pogodile velike poplave 2014. godine, pa je i ‘fićo’ tada nastradao u garaži”, kaže Zukanović.

Dodaje kako su se ovoga zahtjevnog posla prihvatili sanski mehaničari, otac i sin, Edin i Dino Kurbegović, te da su duže od godinu dana vrijedno radili na rekonstrukciji oldtajmera i radove uspješno priveli kraju.

“Bilo je dosta posla jer nije bilo lako nabaviti sve originalne dijelove koji su nedostajali ili su bili pohabani, ali su posao uspješno priveli kraju. Sve je koštalo nekoliko hiljada maraka, iz automobila je trebalo izbaciti dosta mulja i prljavštine koja se nakupila od poplava, bilo je tu dosta popravki”, navodi Zukanović. S ponosom navodi kako je ovaj automobil produkt tek druge serije koja je izašla s proizvodnih traka “Zastave”.

Pojašnjava da je licencu za proizvodnju ove vrste automobila od Italijana dobila kragujevačka fabrika, te da je “fićo” postao vremenom omiljeni automobil pristupačan širokim narodnim masama u bivšoj Jugoslaviji.

“Dolazili su mi kolekcionari starih automobila iz Zagreba i interesovali se za ‘mališana’. Rekao sam im da nema tih para za koje bih ga prodao”, kaže ponosni vlasnik, dodajući da bi time “prodao” i dio porodične tradicije. Podsjećamo da je “fićo” u bivšoj Jugoslaviji imao status nacionalnog automobila, a njegova proizvodnja, po licenci italijanskog FIAT-a, započela je davne 1955. godine.

Kragujevačka fabrika potom 1962. godine počinje serijsku proizvodnju vlastite verzije automobila pod markom zastava 750, a Zukanovićev “fićo” je proizveden samo godinu dana kasnije.

Zanimljivo je kako se na ovome modelu vrata otvaraju na kontra stranu, pa je zbog svega ovaj primjerak veoma rijedak i cijenjen kod ljubitelja i kolekcionara starih vozila.

Podijeli ovaj članak