Središte naše galaksije krije brojne tajne: Stotine misterioznih struktura pronađeno

4 min. čitanja

Možda smo bliže rješenju još jednog misterija u svemiru – što predstavljaju stotine golemih niti koje se protežu u središtu Mliječne staze. Naime, naučnici su nakon istraživanja tajnovitih filamenata smještenih u centru naše galaksije otkrili još jednu takvu neobičnu skupinu, ovoga puta poredanu duž galaktičke ravnine i usmjerenu prema galaktičkom središtu.

Magnetizirane niti su vjerojatno ostaci izbačaja iz supermasivne crne rupe Sagittarius A* (Strijelac A*) koji su prije nekoliko miliona godina bili u interakciji s okolnim plinom, rekao je astrofizičar Farhad Yusef-Zadeh sa Sveučilišta Northwestern u SAD-u. 

Iako je Sgr A* sada prilično tiha, ovi filamenti ukazuju na to da je središte naše galaksije nedavno bilo podosta aktivno (nedavno kada se gledaju svemirske vremenske skale). Ovo novo otkriće također pokazuje da središte naše galaksije još uvijek krije fascinantne tajne, piše Science Alert

Bio sam zapanjen kad sam ih vidio

“Iznenadili smo se kad smo pronašli novu populaciju struktura koje, kako se čini, pokazuju u smjeru crne rupe. Zapravo, bio sam zapanjen kad sam ih vidio. Morali smo obaviti puno posla kako bismo utvrdili da se ne radi o nekoj pogrešci”, rekao je Yusef-Zadeh. 

“Otkrili smo da ove niti nisu nasumično posložene i da su izgleda povezane s izbačajima naše crne rupe. Nakon što ih detaljnije proučimo, mogli bismo saznati više o tome kako se vrti crna rupa i koja je orijentacija njenog akrecijskog diska. Baš smo bili zadovoljni kad smo pronašli red usred kaotičnog središta naše galaksije”, dodao je. 

Ovo nije prvi put da smo uočili ove neobične kozmičke niti. Još 1980-ih otkrio ih je Yusuf-Zadeh s dvojicom svojih kolega. Do sada je u Mliječnoj stazi otkriveno najmanje 1000 tih svemirskih filamenata, dugačkih do 150 svjetlosnih godina.

Poredane su začuđujuće uredno, poput žica harfe. Naučnici su ustanovili da niti sadrže elektrone kozmičkih zraka koji se okreću u magnetskim poljima brzinom blizu brzine svjetlosti te da su uz njihovu cijelu dužinu pojačana magnetska polja.  

Drugačije posložene

Yusuf-Zadeh i njegovi kolege otkrili su novu grupu filamenata u podacima koje je prikupio radioteleskop MeerKAT u Južnoafričkoj Republici. Kad su čistili podatke, uklanjajući pozadinu kako bi vertikalne niti bile vidljivije, otkrili su novu populacija galaktičkih “žica harfe”. 

 “Uvijek smo u glavi imali vertikalne filamente. Navikao sam da su okomiti. Nikad nisam razmišljao da bi ih moglo biti duž ravnine”, kazao je Yusef-Zadeh. Ove nove strukture više nalikuju crticama nego linijama. Radi se o stotinama kratkih niti dugih oko 5 do 10 svjetlosnih godina koje leže vodoravno duž galaktičke ravnine, a ne okomito kao ostale.

One su također radijalno raspoređene samo s jedne strane galaktičkog središta, usmjerene prema Sgr A*, za razliku od paralelnog rasporeda okomitih niti koje su raspoređene posvuda oko galaktičkog središta.  

Istraživanje naziva The Population of the Galactic Center Filaments: Position Angle Distribution Reveals a Degree-scale Collimated Outflow from Sgr A* along the Galactic Plane objavljeno je u časopisu Astrophysical Journal Letters. 

Podijeli ovaj članak