Kako se rashladiti u autu: klimom ili otvoriti prozor – Evo koja opcija manje troši goriva

2 min. čitanja

Temperature su iz dana u dan sve više kako se približavamo ljetu, a ako koristite klima uređaj, možete povećati potrošnju goriva za čak 10%. Ipak, u pojedinim situacijama otvaranje prozora može biti još neekonomičnije.

Šta je ekonomičnije za podnošljiviju vožnju ljeti u automobilu? Treba li otvoriti prozore ili uključiti klima uređaj? To je pitanje o kojem su mnogi vozači razmišljali, a magična granica je brzina od 72 km/h.

Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore u vožnji kako bi se rashladio automobil. Iznad ove brzine, efekat otpora prozora koji su otvoreni počinje da okreće situaciju u korist uključivanja klima uređaja, odnosno tada je potrošnja klima uređaja niža.

Ovaj savjet se zasniva na rezultatima studije Društva inženjera automobilskih vozila (SAE), koja je proučavala potrošnju kod otvorenih prozora u odnosu na klima uređaje.

Ipak, brzina od 72 km/h je prekretnica. Ako koristite klima uređaj, možete povećati potrošnju goriva čak za 10%, ali otvaranje prozora pri većim brzinama može povećati potrošnju goriva čak za 20%.

Takođe je vrijedno razmotriti izloženost zagađenju vazduha u gradskoj vožnji. U tim situacijama vjerovatno je najbolje izbjegavati otvaranje prozora, prenosi Revija HAK.

Međutim, znamo da u vrućim uslovima može biti veoma neugodno, pa kao rješenje možete uključiti klimu, ali zatvorite spoljne ventilacione otvore, tako da vazduh samo recirkuliše vazduh iz kabine, a ne uvlači vazduh spolja, jer u gradskoj gužvi će vam ući sve ono što izađe iz auspuha vozila ispred vas.

Podijeli ovaj članak