Musić: Političke snage postaju svjesne da je teško voditi procese bez SDA | VIDEO

6 min. čitanja

Imamo li jasan kurs političkih stranaka u Bosni i Hercegovini?  Jesu li se izgubile ideje i partnerstva? Je li vlast vrti gdje principi neće? Ispeci pa reci – posljednji primjer Unsko-sanski kanton.

Član Predsjedništva SDP-a Razim Halkić u emisiji Odgovorite ljudima istakao je da je ova stranka napravila koaliciju sa SDA u USK-u ‘na fer i poštenim odnosima’.

„Članice Trojke i Pomak odlučili su da formiraju blok u USK-u. Nezadovoljstvo između NES-a i SDA je kulminiralo posljednjih nekoliko sedmica i mi smo bili spremni da uđemo u koaliciju sa SDA. Potpisali smo čak i sporazum“, naveo je Halkić.

Halil Bajramović, član Predsjedništva NiP-a, rekao je da je ‘on doslovno kao predsjednik Kantonalnog odbora, sa Jasminom Musićem i određenim zastupnicima, patentirao odnos Trojke i SDA.

„Zbog patenta sam umalo izbačen iz stranke, ali nekako sam preživio. Tačno je da smo mi bili zagovarači da se ne ide sa NES-om. Tačno je da smo bili spremni da na zahtjev centrale idemo sa NES-om. U jednom trenutku smo spoznali da su oni sakupili 15 potpisa, ali bez NiP-a, Pomaka i Naše stranke jer smo mi imali svoj blok B3, šest zastupnika. Ali oni su nas isključivali iz svih mogućih kombinacija i nismo željeli čekati nego smo punim kapacitetom napravili kombinaciju i složili 17 ruku“, pojasnio je Bajramović.

Jasmin Musić, predsjednik KO SDA USK, na pitanje zašto je njegova stranka promijenila partnera, kaže da ‘SDA nikada nije rekla da s nekim a priori ne želi sarađivati ili da s nekim a priori mora sarađivati’.

„SDA je uvijek za razgovor i dogovor. I drago mi je da se godinu dana nakon općih izbora, kada smo imali jedan sveopšti ambijent gdje niko nije želio sa SDA, pomalo dolazimo u situaciju da sve političke snage postaju svjesne da će na bilo kom nivou biti teško voditi procese bez SDA. Bit će vrlo teško suprotstaviti se nasrtajima iz RS-a i hrvatske komponente bez učešća SDA. Rečeno je da smo se oteli, da je to Cazinska buna, to je simplificiranje situacije i na neki način nipodaštavanje svih nas u USK. Niti smo se oteli niti je ovo Cazinska buna. To je jedan demokratski proces, vrlo često se kantonalne vlade mijenjaju. Jako sam puno više energije uložio da sačuvam prošlu vladu koju je predvodio NES, nego da formiram novu koju će predvoditi SDA“, poručio je Musić.

U USK-u je na sceni puka borba za pozicije, ocijenio je član Predsjedništva DF-a Mahir Mešalić.

„Prekompozicija vlasti u USK-u je greška. Ako je Bajramović, kao što kaže, patentirao ovu koaliciju, neće to biti dobro po građane USK-a. Mi smo se povukli kad smo vidjeli da Trojka i SDA formiraju zajedno vlast. Moram reći da nas niko nije ni zvao. Nemam ništa protiv koaliranja na lokalnim nivoima jer to odražava većinu i građansku volju u tom području, ali to je čisti politički promašaj“, naveo je Mešalić.

Mirsad Čamdžić, član Predsjedništva Naše stranke,  naglasio je da su u USK-u, kako kaže, posrnuloj SDA spuštene ‘zlatne ljestve’ od ‘Dvojke’.

„Na Predsjedništvu Naše stranke razmatrala se opcija ulaska Trojke. Vidim da i dan-danas svi kažu da je Trojka na vlasti u USK, ali treba koristiti korektnu terminologiju – to je Dvojka. Naša stranka ne učestvuje tu. S tom odlukom se nisu složili neki članovi unutar Predsjedništva. Nije se složio ni predsjednik Edin Forto, ali je bio preglasan. Mi smo liberalni, ali kada donesemo jedan stav onda ga svi zajedno branimo. Tako je i u slučaju USK-a, i nismo pogriješili, nismo htjeli biti ‘halal certifikat’ ovoj tamo vlasti. Ne možemo ništa postići sa jednim mjestom koje bi tamo bilo. Gledali smo stvar iz šire perspektive, vidjeli smo kako SDA zadaje ritam, ima svog premijera, i kako je NES prošao u tom savezu u dva slučaja“, kazao je on.

Ako smo partneri, onda smo zajedno trebali otići u opoziciju, a ne da SDA pregovara sa našim zastupnicima, poručio je Jasmin Emrić, član Predsjedništva NES-a.

„Naša stranka je imala princip što se tiče USK-a. Mnogi ga nisu imali. I SDA je imala u svom klubu nezadovoljnih zastupnika koji su glasali suprotno stavovima većine, isto kao i u NES-u. Ključno je pitanje zašto je SDA pristala da bude pozicija i ostavi NES kao svog partnera, zbog toga što su se bojali da će neko drugi napraviti većinu, a oni sa NES-om ostali u opoziciji“, kazao je Emrić.

Podijeli ovaj članak