Wagnerovci napustili Rostov na Donu, Amerikanci navodno u srijedu znali za oružanu pobunu

2 min. čitanja

Konvoj Wagnerovih boraca napustio je Rostov na Donu, potvrdio je guverner tog ruskog grada.

VEZANI TEKST – Kremlj otkrio detalje sporazuma sa šefom Wagnera, seli se u Bjelorusiju

– Konvoj Wagnerovog PMC-a napustio je Rostov i uputio se ka njegovim terenskim kampovima – rekao je Vasilij Golubev na Telegramu.

Poručio je da je “zahvalan svima koji su u ovim vanrednim uvjetima osigurali nesmetan rad sistema za održavanje života u glavnom gradu Donu i cijeloj Rostovskoj oblasti”, prenosi Sky News.

Plaćeničke snage zauzele su grad jučer u ranim jutarnjim satima, ali im je njihov šef Jevgenij Prigožin kasnije naredio da se povuku nakon što su postigli dogovor sa Vladimirom Putinom uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

SAD su navodno imale obavještajne podatke da Prigožin već neko vrijeme gomila svoje trupe u blizini ukrajinsko-ruske granice.

Zvaničnici su ranije ove sedmice obavijestili lidere kongresa – poznate kao Grupa osam – o nagomilavanju, rekla je osoba upoznata s tim.

Osoba nije bila ovlaštena da govori javno i razgovarala je s novinskom agencijom Associated Press pod uvjetom da ostane anonimna.

CNN je ranije izvijestio da su zvaničnici prošle sedmice obavijestili čelnike Kongresa, dok je New York Times rekao da su službenici sigurnosti obaviješteni u srijedu.

Uslijedilo je to nakon što je Washington Post, citirajući “nekoliko američkih zvaničnika”, objavio da su američke špijunske agencije sredinom juna pokupile obavještajne podatke koji ukazuju na to da šef Wagner grupe planira oružanu akciju.

Međutim, vrijeme i priroda planova nisu bili jasni, prema jednom neimenovanom zvaničniku kojeg citira ovaj list.

– Bilo je dovoljno signala da se rukovodstvu može reći… da se nešto događa – navodno je rekao zvaničnik.

U međuvremenu, saopćeno je da ograničenja u saobraćaju ostaju na ruskom autoputu M4 u blizini Moskovske i Tulske oblasti nakon jučerašnje pobune.

Plaćenici grupe Wagner probili su se u subotu glavnim putem na putu za Moskvu.

Uvedena su ograničenja za saobraćaj i, prema ruskoj Federalnoj agenciji za puteve, ona ostaju na snazi i u nedjelju.

Podijeli ovaj članak