(VIDEO) “Nikol, prevara” – Kaos u Armeniji: Protestanti konfrontirani s policijom, zahtijevaju ostavku premijera

2 min. čitanja

U glavnom gradu Jermenije, Jerevanu, nedavno je došlo do velikog haosa kada su se demonstranti sukobili sa policijom tražeći ostavku premijera Nikol Pašinjana. Protesti su nazvani “Nikol, izdajice” jer mnogi smatraju da je premijer iznevjerio nacionalne interese zemlje.

Demonstranti su izašli na ulice Jerevana nakon što je Pašinjan postignuo sporazum sa Azerbejdžanom o okončanju dugotrajnog sukoba oko regije Nagorno-Karabah. Ova enklava, koja se većinom naseljava Jermenima, godinama je izazivala napetosti između Jermenije i Azerbejdžana. Nakon što je Azerbejdžan zauzeo veći dio regije zahvaljujući podršci Turske, mnogi Jermeni smatraju da je Pašinjan predao teritoriju i izdao nacionalne interese.

Protesti su organizovani ispred zgrade vlade, a demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Nikol, izdajice” i “Zaustavi predaju”. Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante, ali oni su nastavili istrajavati i tražiti ostavku premijera.

Opoziciona stranka, pod vođstvom bivšeg predsjednika Serža Sarkisjana, također se pridružila protestima i zahtijevala hitne promjene u političkom vrhu zemlje. Sarkisjan je optužio Pašinjana za nesposobnost i poraz u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

Ipak, premijer Pašinjan je odbacio zahtjeve za ostavkom i obećao da će nastaviti sprovođenje reformi i rješavanje ključnih problema u zemlji. On je tvrdio da je sporazum o prekidu vatre bio jedini način da se spriječi daljnje gubitke teritorija.

Sukobi između policije i demonstranata predstavljaju najveću političku krizu u Jermeniji od 2018. godine, kada je Pašinjan došao na vlast nakon masovnih protesta. Međunarodna zajednica prati situaciju u zemlji i poziva na mir i dijalog kako bi se riješili politički problemi.

U međuvremenu, građani Jermenije se nadaju da će politička situacija u zemlji brzo stabilizirati kako bi se fokusirali na obnovu Nagorno-Karabaha i poboljšanje životnih uvjeta u državi.

Podijeli ovaj članak