Fadil Novalić traži podršku u Krajini za ulogu potpredsjednika SDA

3 min. čitanja

Bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), Fadil Novalić, poznat po svojoj “crnoj listi” u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), namjerava se kandidovati za poziciju potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), prema informacijama portala Raport.

Da bi osigurao kandidaturu i bio izabran na predstojećem kongresu SDA, Novalić mora ispuniti formalno-pravni uslov propisan Statutom SDA, a to je da njegov izbor za funkciju potpredsjednika potvrdi Izborna komisija SDA. Prethodno, Novalić mora biti predložen od strane najmanje 25 članova Glavnog odbora SDA, dvije kantonalne/regionalne skupštine ili 10 općinskih skupština SDA.

Novalić, koji uživa podršku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji također pretendira na tu poziciju na predstojećem kongresu, nije uspio dobiti podršku čak ni u organizacijama SDA u Tuzlanskom kantonu, odakle potiče. Zbog toga je Novalić nedavno posjetio Krajinu u nadi da će osigurati podršku od neke od organizacija u osam krajinskih općina. Međutim, zbog velikog interesa za poziciju potpredsjednika SDA u Krajini, posebno iz Bihaća, Novalić je zatražio pomoć Izetbegovića kako bi mu osigurao podršku barem iz dvije krajinske organizacije.

Novalić je posjetio općine Bužim i Bosansku Krupu, putujući lošim cestama koje nisu obnovljene tokom njegovog osmogodišnjeg mandata na čelu Vlade FBiH. Usprkos tome, Novalić je stigao u Bužim na vrijeme da prisustvuje džuma-namazu, te je podijelio fotografije sa tog događaja na svom Facebook profilu, ostavljajući pratioce u uvjerenju da je posjetio Bužim iz patriotskih razloga, dok pravi razlog posjete nije otkriven.

Još nije poznato da li će Novalić uspjeti dobiti podršku u Krajini kako bi ostvario svoj cilj. Naime, postoji konkurencija za tu poziciju u Unsko-sanskom kantonu, uključujući Hamdiju Abdića Tigra i Šemsudina Dedića, koji je trenutno jedan od potpredsjednika SDA. Općinske, kantonalne i regionalne organizacije SDA imaju još nekoliko dana da dostave imena kandidata za predsjednika, potpredsjednike i druge članove stranačkih organa koji će biti birani na 8. Kongresu SDA zakazanom za 14. oktobar. Također, treba napomenuti da je Izetbegović uspio lobirati da se izbori u mjesnim organizacijama SDA održe nakon kongresa, suprotno Statutu SDA, čime kandidati kojima bi vjerovatno bila osporena podrška imaju priliku da budu birani.

Situacija koja se trenutno odvija odgovara Izetbegoviću, jer mu omogućava da trguje obećanjima podrške za svoju kandidaturu i kandidature bliskih saradnika, uz uvjerenje da će ih nakon kongresa, na kojem očekuje pobjedu, zadržati na pozicijama. SDA ima devet potpredsjednika, a konačnu listu predlaže predsjednik stranke. Ako sve bude išlo po planu Izetbegovića i Novalića, nema sumnje da će osuđeni bivši premijer i osoba s “crne liste” SDA postati potpredsjednik SDA.

Podijeli ovaj članak