Ratni veterani VRS-a izražavaju nezadovoljstvo prema Dodiku: Nećemo stavljati živote na kocku zbog tebe, neka tvoje dezertere brane!

2 min. čitanja

Udruženje “Veterani odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske” izdalo je saopćenje za javnost kako bi se osvrnulo na nedavna politička dešavanja u našoj zemlji.

U ovom saopćenju, udruženje nije štedjelo predsjednika RS-a Milorada Dodika, optužujući ga za neodgovorno ponašanje i kriješenje iza naroda i RS-a. Navode da već godinama slušamo istu retoriku od jednog čovjeka, posebno kada se osjeća ugroženo. Također se ističe da Dodik nije bio aktivno uključen u stvaranje Republike Srpske i da je brzo prihvatio ulogu protektora kolonije od strane zapadnih sila. Kroz svoju politiku, on je nametao svoju volju narodu i uključivao se u političke procese samo onako kako mu odgovara.

U saopćenju se navodi da su problemi s kojima se Dodik suočava sada direktna posljedica njegove bahatosti, diktature i primjene kriminalne politike koju je vidio kod bivšeg lidera Crne Gore. Također se naglašava da je Dodik uništio ekonomiju, vojsku, bezbjednosne službe i pravosuđe, a da sada pokušava prebaciti teret svojih postupaka na narod.

Udruženje osuđuje Dodikovo suprotstavljanje Sudu, koji je prema njima, nepravedno osudio hiljade pripadnika Vojske Republike Srpske. Također se ističe da je Dodik pozivao narod da brani linije razgraničenja tokom rata, ali da tada nije bio prisutan sa ostalim borcima. Sada se od naroda očekuje da brani Dodika, iako on nije pokazao zahvalnost prema njima ili podršku tokom ratnih godina.

Udruženje završava saopćenje izražavajući vjeru u Boga i istinske borce Vojske Republike Srpske, i obećava da će Dodik osjetiti istu brigu i zaštitu koju je on pružao narodu proteklih godina.

Ovo saopćenje udruženja “Veterani odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske” pruža njihovu perspektivu na političke događaje u zemlji, naglašavajući njihovu razočaranost Dodikovom politikom i odnosom prema narodu i RS-u.

Podijeli ovaj članak