Švedska policija odobrila protest čovjeka koji planira spaliti Bibliju ispred izraelske ambasade

3 min. čitanja

Stokholmska policija je u petak saopćila da je odobrila protest čovjeka koji je izjavio da želi da spali Toru i Bibliju ispred izraelske ambasade u Stokholmu.

VEZANI TEKST – Na Bajram u Štokholmu: Policija odobrila protest pred džamijom u kome se najavljuje spaljivanje Kur'ana

Izraelski zvaničnici pozvali su švedsku vladu da zaustavi protest, koji bi trebalo da se održi u subotu ispred diplomatskog predstavništva, javio je AP.

Čovjek koji je podnio zahtjev za subotnji protest rekao je da želi da spali Toru i Bibliju ispred izraelske ambasade kao odgovor na spaljivanje Kur'ana ispred džamije u Stockholmu prošlog mjeseca od strane jednog iračkog imigranta.

Stokholmska policija odobrila je protest odlukom do koje je došao The Associated Press, navodeći da će tri osobe učestvovati u demonstracijama ispred izraelske ambasade u 13 sati u subotu.

Pravo na održavanje javnih demonstracija snažno je u Švedskoj i zaštićeno je ustavom. Zakoni o bogohuljenju su napušteni 1970-ih. Policija daje dozvole na osnovu toga da li vjeruje da se javni skup može održati bez većih poremećaja ili rizika po javnu sigurnost.

Izraelski zvaničnici pozvali su Švedsku da zaustavi događaj.

U današnjem saopćenju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da najoštrije osuđuje odluku vlasti u Švedskoj da dozvole spaljivanje jevrejske Biblije ispred izraelske ambasade. Netanyahu je dodao da “ovaj duboko sramotan čin podriva svetost najsvetijih spisa jevrejskog naroda”.

Izraelski ambasador u Švedskoj Ziv Nevo Kulman osudio je spaljivanje svetih knjiga bilo koje religije, rekavši da je to “čin mržnje i nepoštovanja, koji nema nikakve veze sa slobodom izražavanja”.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je da “nedvosmisleno osuđuje dozvolu koja je data u Švedskoj da se spaljuju svete knjige” i da mu je “slomljeno srce što ista sudbina čeka i jevrejsku Bibliju”.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen također je izjavio u petak da je “spaljivanje svitka Tore zločin iz mržnje, provokacija i ozbiljan napad na jevrejski narod i jevrejsku tradiciju”, pozivajući švedske vlasti da “spriječe ovaj sramotni događaj i ne dozvole spaljivanje svitak Tore”, prenose mediji.

U petak je Evropski jevrejski kongres (EJC) također izrekao osudu, rekavši da švedske vlasti ne bi trebale dozvoliti održavanje događaja.

Službeno vijeće švedskih jevrejskih zajednica objavilo je saopćenje u kojem se tvrdi da “naša tragična evropska historija povezuje spaljivanje jevrejskih knjiga s pogromima, protjerivanjem, inkvizicijom i holokaustom”.

Prošlog mjeseca, irački kršćanski imigrant zapalio je Kur'an ispred džamije u Stockholmu tokom Kurban bajrama, što je izazvalo široku osudu u islamskom svijetu. Sličan protest ekstremno desničarskog aktiviste održan je ispred turske ambasade ranije ove godine, što je zakomplikovalo napore Švedske da uvjeri Tursku da je pusti u NATO.

Podijeli ovaj članak