Pazite se! Ovo je pet navika koje privlače zmije u automobil

4 min. čitanja

Na neočekivanim mjestima zmije su uvijek neugodno iznenađenje – bilo da je to u vašem dvorištu ili unutar vašeg doma. Ali jedno od posljednjih mjesta na kojima želite blizak susret sa zmijom je vaš auto.

Nitko ne želi zaglavtii u tako skučenom prostoru sa zmijom, pogotovo usred vožnje.

Iako ne možete u potpunosti spriječiti zmiju da potraži utočište u vašem vozilu, određene pogreške mogle bi vas, odnosno vaše vozilo učiniti još većom metom, prenosi Bestlife.

Sljedećih pet stvari mogu učiniti vaše vozilo još privlačnijim zmijama.

1. Upaljen motor

S obzirom na zo da su zmije hladnokrvne, često će tražiti topla mjesta, kaže stručnja za zmije A.H. David. “Kao gmazovi, zmije ovise o svojoj okolini kako bi regulirale tjelesnu temperaturu. Zagrijan motor je dobar izvor topline”, dodaje David. Stoga u hladnijim ljetnim noćima ili prohladnim ranim jutrima ne ostavljajte motor uključen bez razloga. Naravno, vaš automobil može ostati topao još neko vrijeme nakon gašenja, pa David također preporučuje ljudima da “pokušaju parkirati u svojoj garaži” kako bi zmijama otežali pristup vozilima.

2. Parkiranje u blizini visoke trave ili šumovitog područja

Ako morate parkirati automobil izvan garaže, postoje određena mjesta koja ipak trebate izbjegavati. Zmije se često skrivaju u područjima s visokom travom ili u šumovitim područjima jer su to “prirodna staništa za mnoge vrste zmija”, kaže David. “Pokušajte parkirati na očišćenim mjestima, dalje od visoke trave ili šume”, upozorava.

3. Otvoreni prozori

Ako čak i malo ostavite prozor vašeg automobila otvoren to može zmiji omogućiti privlačan pristup, kaže veterinarka Georgina Ushi Phillips. “Zmije bi mogle biti zainteresirane za vaše vozilo zbog onoga što je unutra, ali u mnogim slučajevima one samo traže sigurno mjesto za predah, a vaš automobil može biti savršeno mjesto za skrivanje”, objašnjava ona. Upozorava da rtebate biti oprezni s ostavljanjem prozora, čak i minimalno, otvorenim – pogotovo ako se nalazite u podneblju gdje obitavaju zmije. “Zmije mogu koristiti grane drveća ili druge predmete u blizini kako bi lakše pristupile vašem vozilu”, dodaje ona.

4. Nered u vozilu

Neuredan auto ne odvraća zmije, već suprotno, tvrdi konzervatorski znanstvenik Charles van Rees. “Nered pruža više skrovišta za zmije”, objašnjava Rees. “Što imaju više mjsetab za sakriti se, to se osjećaju sigurnije i vjerojatnije je da će se zadržati. I ne samo to, isti uvjeti će biti privlačni i glodavcima, jednom od omiljenih plijenova zmija”, kaže ona.

5. Hrana u vozilu

Osim nereda, trebali biste pripaziti i da ne ostavljate bilo kakvu vrstu hrane, tvrdi Phillips. “Zmije imaju nevjerojatan njuh i čak ih mali komadić hrane može privući do vašeg vozila”, kaže ona. “Postoji mnogo ljudske hrane koju zmije rado jedu, pa čak i ako ne žele vaše ostatke pomfrita, rado će pojesti glodavce i kukce koji traže vaš ostatak ručka”, dodaje. Ali nije samo ljudska hrana razlog za zabrinutost. “Mnogim će zmijama hrana vašeg ljubimca biti jednako privlačna (ako ne i privlačnija)”, objašnjava.

 

Podijeli ovaj članak