Sattler poru─Źio svima: Pomirenje se sastoji od dvije stvari

5 min. ─Źitanja

Na ovom susretu okupili su se grado/na─Źelnici 24 bosanskohercegova─Źke op─çine/grada kao i predstavnici Europske unije u BiH (EU), Ujedinjenih naroda u BiH (UN), Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OESS), Misije u BiH i Vije─ça Europe Ured u Sarajevu, odr┼żanom u petak u Jablanici.

Kako je re─Źeno uo─Źi susreta, razmijenjena su dosada┼ínja prakti─Źna iskustva i pozitivne prakse projekta ÔÇŁJa─Źenje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiHÔÇŁ, koje doprinose izgradnji povjerenja i kohezije unutar i izme─Ĺu zajednica te se razgovaralo o novim na─Źinima saradnje izme─Ĺu zajednica.

Projekt se organizira u sklopu projekta ÔÇŁJa─Źanje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiHÔÇŁ, kojeg finansira Slu┼żba za instrumente vanjske politike Europske unije u okviru instrumenta za susjedstvo, razvoj i me─Ĺunarodnu suradnju, a zajedno je provode EU u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OESS-a u BiH i Vije─çe Europe.

Kako je pojasnio Johann Sattler, ┼íef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH u izjavi za medije, ovdje se radi o inicijativi ÔÇŁMo┼żemo boljeÔÇŁ, koja je nastala iz ÔÇśfrustracijeÔÇÖ kada se 2020. godine poku┼íalo posti─çi pomirenje i okupiti ─Źlanove Predsjedni┼ítva BiH u obilje┼żavanju 25 godina od potpisivanja Daytonskoga sporazuma. Me─Ĺutim, to se pokazalo nemogu─çim te smo dogovorili s kolegama UN-a, Vije─ça Europe, OESS-a, koji su implementirali svoje zna─Źajne projekte, da napravimo ne┼íto zajedno ÔÇô pojasnio je Sattler.

Kazao je kako oni me─Ĺutim ne odustaju ni od njihovih inicijativa, a to je da djeluju i na vi┼íoj razini jer je to zaista neophodno budu─çi da treba nastaviti raditi na pomirenju me─Ĺu ljudima, zajednicama, a ┼íto je jedan od prioriteta EU. Ali┬ápomirenje se sastoji od dvije stvari. Prvo gledati unazad i posti─çi pravdu i ono je to ┼íto smo radili pro┼íle sedmice-obilje┼żavanje genocida u Srebrenici ali istovremeno gledati i u budu─çnost i graditi pomirenje.┬áTo je ono ┼íto radimo ovdje, radimo sa zajednicama i uspostavljamo me─Ĺusobne odnose i suradnju- istaknuo je Sattler.

Nagla┼íene su i neke izvrsne stvari koje se rade na lokalnoj razini koje bi doprinijele ja─Źanju kohezije.

Posebno je istaknuta inicijativa gradona─Źelnika Jablanice Damira ┼áabanovi─ça, a koja je okupila op─çine od Konjica do Posu┼íja u smislu zajedni─Źke suradnje i borbe protiv prirodnih katastrofa, odnosno ┼íumskih po┼żara. Jablanica je jedna od op─çina koje sudjeluju u susretu. Ono ┼íto ┼żelimo jeste ostvariti kontakte sa susjednim op─çinama i gra─Ĺanima i naravno svima u okru┼żenju i BiH- rekao je Damir ┼áabanovi─ç, na─Źelnik Jablanice.

Ambasador Brian Aggeler, ┼íef Misije OESS-a u BiH pozvao je i druge op─çine u dr┼żavi da se pridru┼że i osna┼że ove trendove. Zaista kroz ovaj projekt mo┼żemo bolje putem na┼íih suradnika te partnera EU ostati posve─çeni osna┼żivanju zajednica i olak┼íavanju suradnje i da slu┼żimo kao katalizator za dalji razvoj lokalnih razina kako bi osigurali prosperitet njezinih gra─Ĺana- rekao je Aggler.

Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH kazala je kako putem saradnje s Vije─çem Europe, OESS-a i suradnju svojih organizacija s lokalnim zajednicama rade na izgradnji mostova i druge infrastrukture koja ih okuplja.

Naglasila je ovom prilikom projekte s mladima kojima, kako je pojasnila, omogu─çuju da dizajniraju neke svoje projekte i uspostave me─Ĺusobne suradnje, nikako ne umanjuju─çi zna─Źaj organizacija civilnoga dru┼ítva koji predstavljaju osnovicu razvoja i napretka. Mladi ljudi i cijele obitelji odlaze iz ove zemlje u rekordnim brojevima. UN je proveo jednu studiju koja ukazuje da ─çe za 50 godina, ukoliko se ne┼íto ne promjeni, BiH ostati sa samo 1.5 milijun stanovnika. Mi danas svakodnevno imamo priliku vidjeti kako lokalne zajednice rade zajedno jer one uzimaju ono ┼íto je potrebno zajednicama i rade na tome da postignu napredak. Treba vidjeti kako to prenijeti ┼íirom zemlje da se poka┼że kako je promjena mogu─ça kao i napredak i da se treba tome posvetiti.

Lideri lokalnih zajednica trebaju poku┼íati takve primjere primijeniti i u svojim okru┼żenjima i vidjeti ┼íto je potrebno ljudima u ovom trenutku sada, a to je ekonomski i socijalni napredak te nada. To je na─Źin da se sprije─Źe negativni trendovi- poru─Źila je Macdonald.

Ina─Źe, u obli┼żnjem parku u Jablanici kroz izlo┼żbu fotografija, gra─Ĺanima i predstavnicima civilnoga dru┼ítva te medijima kao i drugim zajednicama predstavljena je Jablanica kao op─çina doma─çin.

Podijeli ovaj ─Źlanak