Procurio njemačko-francuski prijedlog za rješenje odnosa Srbije i Kosova: Evo kako bi se situacija trebala normalizovati

3 min. čitanja

Francusko-njemački sporazum, kojim je predviđeno konačno rješenje u pregovorima Beograda i Prištine, procurio je u javnost. 

Portal Nova.rs imao je uvid u dio dokumenta koji predviđa normalizaciju odnosa dviju strana. Kako navode njihovi izvori, to nije konačni prijedlog i podložan je izmjenama.

U Članu 1 stoji da će Кosovo i Srbija razvijati normalne, dobrosusjedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Član 2 predviđa njihovo rukovođenje zajedničkim težnjama ka članstvu u EU. 

U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obje strane, stoji u Članu 3, Кosovo i Srbija će sve međusobne sporove rješavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od prijetnje ili upotrebe sile.

– Oni ponovo potvrđuju nepovrijedivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet, dodaje se u Članu 3.

Član 4 predviđa da Kosovo i Srbija trebaju polaziti od pretpostavke da nijedna od dvije strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime, a Član 5 dodaje da bi te dvije zemlje trebale promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprinijeti regionalnoj sigurnosti i saradnji u Evropi, piše Nova.rs.

U Članu 6 stoji da “Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane”.

– Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unaprijeđenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine, zaštite, i u drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu, navodi se u Članu 7 Sporazuma.

Član 8 predlaže da Кosovo i Srbija razmjenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija će biti obrađena posebno.

Prema Članu 9, Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose. 

Podijeli ovaj članak