Ministar odbrane Srbije otkriva: Evo gde je sve vojska uočila dronove

3 min. čitanja

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da pethodna tri dana Vojska Srbije (VS) uočava određene objekte, bespilotne letjelice ili dronove koji se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije u Kopenenoj zoni bezbjednosti i sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije.

Vučević kaže da je riječ o pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica vojske Srbije i određenih vojnih kasarni.

– Nije pitanje samo ulaska u Raški okrug, vojska Srbije je uočila određene objekte i u pravcu kretanja prkeo Topličkog i Nišavskog okruga – kazao je Vučević gostujući na RTS-u.

Istakao je da je predsjednik Srbije kao vrhovni komandant izdao izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan.

– Štitićemo nebo koje je pod kontrolom vojske Srbije, nebo koje se pokriva našim sistemima, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom, biće sigurno za sve građane Srbije – izjavio je Vučević za RTS.

Dodao je da vojska ima i kapaciteta i sposobnosti da odgovori na svaki zadatak.

Migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova

– Da bismo razbili nejasnoću, naši lovci, migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova, imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama, vršili su redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba, Vojska može i sa avionskim mitraljezima, helikopterima, topovima, i drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovori na ove izazove – dodaje srbijanski ministar odbrane.

Ne mogu da kažem čiji su to dronovi, dolaze sa teritorije KiM, kaže Vučević.

– Sve se to odvija u kontekstu nadzora i pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije na teritoriji koja je pod našom kontrolom, VS ima svoj program rada i postupa u skladu sa smernicama vrhovnog komandanta – napominje.

– Ako se uoči dron na nebu biće eliminsan ili pod našom kontrolom – poručio je on.

Bezbjednosni rizici

– Bezbednosni rizici postoje zbog nedogovornog ponašanja administracije u Prištini, zbog napuštanja koncepta dijaloga, inisistiranja Prištine na tome da je pitanje registarskih tablica stvar njihove administracije, to može da ugrozi bezbednost i Srbija mora da reaguje – dodao je on.

– Poruka državnog vrha je da nema nove Oluje, novog Bljeska. Ovo nisu video-igrice, bolje hiljadu dana za pregovaračkim stolom nego jedan sat u rovu, to ne znači da se plašimo, to ne znači da nećemo odgovoriti na svaki izazov – kaže on.

Pozvao je Prištinu i zemlje Kvinte da vrate Prištinu za pregovarački sto, “da prestane politika jednostarnih odluka i podizanje tenzija nad malo Srba što je ostalo na KiM”.

Nema prekida lanaca komandovanja i administrativno lutanje, istakao je Vučević.

– Više letelica je uočeno, bila su različita kretanja. Kompleksnija je stvar. Migovi-29 patroliraju nad našim nebom, imamo pravo da kontrolišemo svoje nebo, kao sve druge države. Ne dižemo migove-29 za dronove – zaključio je Vučević.

Podijeli ovaj članak