Papirni dnevnici u USK uskoro prošlost: ‘Svaka škola je dobila odgovarajući broj laptopa’

2 min. čitanja

Osnovnim i srednjim školama na području Unsko sanskog kantona isporučeno je 600 prenosnih računara u sklopu projekta digitalizacije ovdašnjeg obrazovanja čija vrijednost iznosi 900 hiljada maraka.

Prema riječima Almina Hopovca, resornog ministra obrazovanja u Vladi USK, cilj svega je da se do kraja ove kalendarske godine konvencionalni dnevnici, način ocijenjivanja te upravljanja podacima i informacijama u potpunosti zamijene digitalnim modelom, pišu Nezavisne.

“Na ovome smo radili u proteklih godinu dana, a rukovodstvima škola dat je zadatak da ažuriraju i pripreme školsku građu za elektronski unos podataka i njihovo uvezivanje u jedinstveni sistem koji bi početkom iduće školske godine trebao zaživjeti. Ovisno o potrebama svaka škola je dobila odgovarajući broj laptopa”, istakao je Hopovac.

Prema njegovim riječima, kompletan obrazovni sistem će u elektronskoj platformi na internetu biti dostupan svim akterima u obrazovnom procesu.

“Učenici, nastavnici i direktori će imati uvid u sve potrebne podatke, a roditelji učenika biće upoznati s tim kako uče njihova djeca. Cilj svega je transparentan i kvalitetniji sistem obrazovanja. Ovo je važan projekat za nas, jer moramo odgovoriti izazovima modernog doba. Bez ovakve opreme to jednostavno nije moguće, a namjeravamo da i u budućem periodu nastavimo s ovakvim koracima i pojačamo internetsku konekciju u svim školama”, istakao je Hopovac.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu su okončane tenderske procedure, te izabran dobavljač opreme koja je naposlijetku dostavljena ovdašnjim obrazovnim ustanovama.

Podijeli ovaj članak