Escobar o krizi na Kosovu: “Postoji razlog zašto su stavili barikade i zašto će ih ukloniti”

2 min. čitanja

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Escobar izjavio je da je optimista u vezi sa rješavanjem krize na Kosovu. On nije otkrio detalje današnjih razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, ali je naveo da je “prioritet da se nađe rješenje za čitav region, a ne samo za Srbiju i Kosovo”.

„Ne želim da ulazim u detalje razgovora, ali moram da kažem da postoje elementi za optimizam. Pored toga, želim da kažem da nam je potrebno ne samo rješenje ove sadašnje krize, treba nam održivo rješenje u kontekstu regionalne situacije. Želimo da ovu krizu pretvorimo u priliku ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za cijeli region“, istakao je Eskobar.

Dodaje da su očekivanja SAD da barikade treba da uklone ljudi koji su ih postavili.

„Saslušali smo njihove preokupacije. One su legitimne. Mi želimo da radimo sa srpskom zajednicom na sjeveru Kosova, kako  bismo ispunili njihove zahtjeve. Postoji način da se ide naprijed, kao što postoji razlog zašto su stavili barikade i zašto će ih ukloniti. Također, Srbi bi trebalo da se vrate u zajedničke institucije, jer su tamo potrebni. Mislim da će se u bliskoj budućnosti, to i desiti“, kaže Escobar za N1.

On je napomenuo da izjava „Kosovo ima bezbjednosne garancije SAD“ nije prijetnja Srbiji, i da te garancije važe i za Srbe u Sjevernoj Mitrovici.

„Nećemo dozvoliti da neko da sa Kosova ugrozi Srbiju, i nećemo da prijeti bezbjednosti i stabilnosti na sjeveru Kosova“, kazao je Escobar.

Ponovio je da SAD „kategorički odbacuju povratak Vojske Srbije na sjever Kosova“.

„Ne treba da militarizujemo ovu krizu. Ovo nije trenutak da se koristi vojska, ovo je trenutak da se koristi diplomatija, dijalog i kompromis. Kao i mašta, da zamislimo šta donosi budućnost regiona“, istakao je Escobar.

Podijeli ovaj članak