Posebne zanimljivosti o susretu Trikolora i Gaučosa: Ovo su najzanimljivije statistike pred duel Francuske i Argentine

1 min. čitanja

Finale Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru će biti odigrano između selekcija Francuske i Argentine. Ljubitelji fudbala se sigurno sjećaju duela između Francuske i Argentine u osmini finala Mundijala 2018. godine u Rusiji.

Tada je Francuska slavila pobjedu sa 4:3 zahvaljujući pogocima Antoine Griezmanna, Benjamina Pavarda, te dva pogotka Kyliana Mbappea. Argentina je u tom susretu dolazila do pogodaka preko Angela di Marije, Gabriela Mercada i Sergija Aguera.

Didier Deschamps je postao četvrti selektor koji je uspio da svoje nacije odvede na dva uzastopna Svjetska prvenstva. Prije njega to su uspjeli da urade Vittorio Pozzo sa Italijom 1934 i 1938. godine, Carlos Bilardo sa Argentinom 1986 i 1990. godine i Franz Beckenbauer sa Njemačkom 1986 i 1990. godine. Ovo će za Deschampsa biti vjerovatno posljednja utakmica na klupi Francuske.

Sjajna generacija Francuske je prva nacija da je stigla do dva finala uzastopno još od selekcije Brazila u 2002. godini, dok posljednja evropska zemlja koja je to uspjela 1990. godine bila je Njemačka, sa već pomenutom Beckenbauerom na klupi.

Podijeli ovaj članak