Gdje će bh. građani provesti Novu godinu: “Najtraženiji je put iznenađenja”

2 min. čitanja

Decembar donosi uvijek istu dilemu – kuda za Novu godinu. U većim gradovima u Bosni i Hercegovini bit će organizovani koncerti na trgovima, ali brojni građani ipak će novogodišnju noć dočekati u kućnoj atmosferi. Ima i onih koji će otputovati u neku evropsku metropolu, egzotičnu destinaciju ili neko od popularnih skijališta.

Anketirani građani uglavnom će Novu godinu dočekati u krugu porodice. Kažu da zbog krize nemaju puno razloga za slavlje.

Rijetki su oni sa dubljim džepom koji žele pred kamerom reći na kojoj atraktivnoj destinaciji će dočekati novogodišnju noć.

Građani su naročito zainteresovani za proslavu Nove godine u evropskim metropolama, mahom za Beč, Rim, Milano, Pariz, Prag. Od egzotičnih, toplijih destinacija najtraženije su Dubai, Maldivi i Hurgada.

Gordana Blagojević iz turističke agencije za BHRT je rekla:

“Najtraženiji je put iznenađenja. To je autobus koji ide u nepoznato. Ove godine povećan je broj zainteresovanih za doček Nove godine u sklopu zimovanja na okolnim planinama, kao što je Jahorina, Zlatibor, Kopaonik, Kranjska gora i ski centri u Italiji i Austriji”.

Aranžmani su od 400 maraka do nekoliko hiljada po osobi. Iako su porasle cijene aranžmana, zainteresovanost građana za doček Nove godine u inostranstvu veća je nego prethodnih godina. Aranžmani skoro u potpunosti rasprodati.

Adin Ćišić, predstavnik jedne od turističkih agencija kaže:

“Pariz se pokazao kao najtraženija destinacija koja se u rekordnom roku prodala što se tiče broja aranžmana, tako da je ubjedljivo broj jedan. I Istanbul je uvijek dobra ideja za Novu godinu”.

U Turističkoj organizaciji RS za Novu godinu očekuju rekordan broj turista – na Jahorini, u Banjaluci i Trebinju.

Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske navodi:

“Na Jahorini će biti popunjeni svi kapaciteti, traži se krevet više.. U prethodnih deset mjeseci imamo 50 odsto više dolazaka i 40 odsto više noćenja u odnosu na prethodni period”.

Građani su se nakon pandemije i restriktivnih mjera uželjeli putovanja, objašnjavaju turistički radnici povećan interes građana da Novu godinu dočekaju izvan Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak