Sepp Blatter pred početak Svjetskog prvenstva otkrio kako je Katar dobio domaćinstvo i ko se umiješao u izbor

2 min. čitanja

Nekadašnji predsjednik FIFA, Sepp Blatter rekao je u razgovoru za švicarski Tages- Anzeiger da je izbor Katara za Svjetsko prvenstvo bio greška. Švicarac je, podsjećamo, bio na čelu FIFA kada je donesena odluka da se domaćinstvo dodijeli Kataru.

– Izbor Katara bio je velika greška. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da SAD dobije domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. To je trebala biti gesta mira za te dvije zemlje jer bi dobile priliku da jedna za drugom organiziraju Svjetsko prvenstvo, rekao je Blatter.

On je potom objasnio i kako je došlo do toga da Katar dobio Svjetsko prvenstvo.

– Nazvao me Michel Platini i rekao da taj naš plan neće biti moguće izvesti. Rekao mi je da je dobio poziv od francuskog predsjednika Sarkozyja koji je upravo završio sa sastankom s prvim čovjekom Katara. Sarkozy je tada rekao Platiniju da želi da dodijele Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Bio sam protiv, ali Platini me tada upitao što bih ja uradio da predsjednik nešto traži od mene. Rekao sam mu da nemam taj osjećaj jer mi u Švicarskoj nemamo predsjednika. Na kraju su četiri glasa koja je donio Platini presudila da Katar bude domaćin umjesto SAD-a. To je istina.

Postoji i pozadina priče zašto je Francuska lobirala za Katar.

– Naravno da je sve bilo zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrijednosti od skoro 15 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak