FBiH zaostaje za RS-om: Konačno počela vakcinacija, kome su namijenjene prve doze

3 min. čitanja

Vakcinacija protiv sezonske gripe građana Federacije BiH počela je tek od jučer, za razliku od Republike Srpske, koja ove aktivnosti provodi od 26. oktobra. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upućen je poziv stanovništvu da se cijepi protiv sezonske gripe, posebno osobe starije životne dobi i one s hroničnim bolestima.

Procjene s terena

Za stanovništvo Kantona Sarajevo ove godine nabavljena je 7.761 besplatna doza vakcina protiv sezonske gripe. Da li su ove količine dovoljne za rizične kategorije građana, ostaje da se vidi, ali i da li će se ponoviti iskustva ranijih godina, kada je samo u 2021. uništeno oko 1.500 neutrošenih vakcina zbog malog odziva građana. Iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kada je riječ o broju vakcina, naglašavaju da je procjena s terena prethodnih sezona Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a i Zavoda za javno zdravstvo KS-a takva da će 7.761 doza biti dovoljna. Ipak, ubijeđeni su da se, ukoliko one budu nedostatne, mogu nabaviti nove količine.

Doktori apeluju na policiju, prosvjetare i novinare da dođu na vakcinaciju protiv gripe

– Mi u prvih 15 dana imamo najbolji odziv, na vakcinaciju dolaze upravo ovi kojima je ona potrebna, to su stariji od 65 godina i hronični bolesnici. Međutim, ovaj dio radno sposobnog stanovništva se ogluši, zato želimo apelovati putem medija da dođu da se vakcinišu dok je vrijeme, naglašava Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS-a.

To se posebno odnosi na zaposlene u javnom sektoru koji spadaju u rizičnu grupu, na zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, obrazovanju, kao i na novinare.

U Domu zdravlja Stari Grad među prvima su se na vakcinaciju odazvali stariji sugrađani, među kojima se njih 15 vakcinisalo odmah u prijepodnevnim satima. Direktorica dr. Amela Brčkalija kaže kako su dobili 550 vakcina protiv sezonske gripe, od čega je njih 250 podijeljeno u centralni objekat, a 300 doza po ambulantama starogradske općine.

Treće doba

Džemal Hadžić, profesor u penziji, sa suprugom Emom jučer je stigao na vakcinaciju. Kažu nam da to čine svake godine.

– Vakcinišemo se protiv gripe posljednjih godina, a sada će četiri-pet godina kako sam prešao u ovu kategoriju treće doba. Nisam nikada imao problema, nije bilo reakcije, dobro podnosim vakcinu. Tako sam danas došao sa suprugom opet na vrijeme, govori nam Hadžić, dok supruga Ema dodaje da su, ipak, poslije korone promijenili mišljenje za vakcinaciju protiv gripe.

– U sedamdesetim se nije loše vakcinisati, s obzirom na to da nam unuci dolaze. Oni su mali, idu u osnovnu školu, pa da ne prenesu neku prehladu, tako da se u posljednje dvije-tri godine redovno zaštitimo, ističe Ema.

Podijeli ovaj članak