Nikšić zadovoljan pregovorima sa HDZ-om: Sve je bilo onako kako smo i očekivali, na ovaj način možemo doći i do konačnog rješenja

2 min. čitanja

Predstavnici HDZ-a, SDP-a, NiP-a i Naše stranke obavili su prve zvanične pregovore političkih lidera u Bosni i Hercegovini o formiranju vlasti. Nakon sastanka, u Mostaru se novinarima obratio lider SDP-a Nermin Nikšić.

On je zajedno sa Elmedinom Konakovićem i Edinom Fortom razgovarao sa Draganom Čovićem u centrali HDZ-a.

Čović je poručio kako je zadovoljan nivoom razgovora koji su postigli, s čim se složio i Nikšić dodavši da ovim načinom na koji su krenuli dogovarati vlast, mogu doći i do konačnog rješenja.

– Sve je bilo onako kako smo i očekivali, planirali i dogovarali. Imali smo jedan otvoren i iskren razgovor. Naše je zadovoljstvo da smo razgovarali o mogućnosti formiranja vlasti, a osnova je da li ima dovoljan broj zastupnika koji je mogu napraviti i formirati vlast na svim nivoima. Dalje, da u fokus stavimo program, a to su evroatlantske integracije, vladavina prava i pravna država BiH i na kraju ekonomsko-socijalne reforme – rekao je Nikšić.

Istakao je kako su “postigli visok nivo saglasnosti” o tome da je vrlo važno da buduće vlade imaju konkretan program i plan djelovanja, umjesto da budu formirane samo jer ima dovoljno ruku.

Osvrnuo se i na to da su dobro počeli razgovore te da se nada kako će se ubrzo priključiti i ostali predstavnici Osmorke.

– Nas trojica smo ovdje kao Trojka koja je pokazala da u Sarajevu se može na ovaj način formirati vlast, ali i naši partneri u okviru Osmorke će se uključiti u vremenu koji je pred nama. Nadam se da ćemo pristupom kakav smo danas imali doći do programa u što ranijim mogućim rokovima kako bi ispunili i one rokove o konstituisanju vlasti. Ja mislim da ćemo ovako kako smo krenuli doći do rješenja – kazao je Nikšić.

Podijeli ovaj članak