Razočarenje za domaćina: Ekvador na otvorenju Svjetskog prvenstva savladao Katar

2 min. čitanja

Fudbalska reprezentacija Ekvadora na najbolji mogući način je otvorila Svjetsko prvenstvo u Kataru i to pobjedom protiv domaćina, a meč je završen rezultatom 2:0.

Već u trećoj minuti današnjeg meča, Ekvador je došao do pogotka. Tek što je okončana ceremonija otvorenja i nakon što su ekipe izašle na teren, golman domaćeg tima Saad Al Sheeb pravi nekoliko grešaka u nizu, što koristi iskusni napadač gostiju Enner Valencia. Uslijedilo je veliko slavlje ekvadorskih navijača, sudija Daniele Orsato je pokazao na centar, ali je potom intervenisala VAR soba i gol je poništen zbog ofsajda.

Međutim, bilo je već nakon ovog gola evidentno da će Katar teško izaći na kraj sa mnogo kvalitetnijim gostima, koji su bili u defanzivi izuzetno čvrsti, a u napadu je njihov individualni kvalitet u svakom momentu dolazio do izražaja. Tako je u 16. minuti Enner Valencia postigao pogodak za goste sa bijele tačke, nakon što ga je Al Sheeb oborio u šesnaestercu.

Ekvador je i poslije gola imao potpunu domaciju na terenu, a igra Katara, koji je nastojao kratkim pasovima kontrolisati sredinu terena, u potpunosti se raspala. Bilo je samo pitanje momenta kada će Ekvador doći do novog gola, a to se desilo u 31. minuti. Preciado je nakon izgubljene lopte Katarana ubacio sa desne strane, a Valencia sjajnim udarcem glavom trese mrežu Katara i donosi Ekvadoru veliku prednost.

Jedinu šansu u prvom dijelu Katar je imao preko Almoeza Alija, koji ne uspijeva dobro šutirati glavom nakon ubačaja sa desne strane, te lopta odlazi pored gola. 

Drugi dio meča bio je izuzetno nezanimljiv. Katar je uspio nešto bolje kontrolisati sredinu i biti barem malo čvršći, dok su Ekvadorci bez veće muke čuvali svoju prednost. Gotovo da nijedna ekipa nije ozbiljnije zaprijetila, a pravo šansu za domaće imao je Mohammed Muntari, čiji udarac je umalo iznenadio golmana Ekvadora Galindeza.

Ostalo je 2:0, pa je Ekvador i više nego dobro otvorio Svjetsko prvenstvo i već je napravio lijep korak ka plasmanu u osminu finala Svjetskog prvaka.

Podijeli ovaj članak