Nijemci u transu: Zemlja nogometa u znaku košarke

2 min. čitanja

Košarkaši Njemačke postali su prvi put u historiji svjetski prvaci nakon što su u finalu Svjetskog prvenstva odigranom u Manili pobijedili selekciju Srbije rezultatom 83:77.
Njemačkoj je ovo prva zlatna medalja na svjetskim prvenstvima, a prethodno su osvojili i bronzu 2022. godine. Komentatori u Njemačkoj ne mogu da pobjegnu od poređenja sa nogometom, piše DW.
“Ovo hiper uzbudljivo finale Svjetskog prvenstva je svake sekunde bilo ono za čim žudim nakon poraza naše nogometne reprezentacije”, piše glavna urednica tabloida Bild u svom komentaru.
“Hrabrost, klasa, uživanje u igri, i od glave do pete želja da se pobedi”, dodaje.
Zašto fudbalom? Odgovor je jasan: Nogometni savez Njemačke uručio je otkaz selektoru Hansiju Flicku budući da njegova selekcija izgleda katastrofalno samo godinu dana uoči Evropskog prvenstva kojem će biti domaćini. Flick je imao izuzetno loš mandat na klupi Njemačke jer nije prošao ni grupu na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a nikakav napredak u igri nije napravljen ni kasnije.
FC Bayern se ponovno našao na meti kritika zbog jednog sponzorskog ugovora. Ovaj put se radi o Ruandi. Uprkos tome što je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, Ruanda izdvaja milione da bi sponzorirala bogate fudbalske timove u Evropi kao što su Arsenal, PSG i sada njemački div Bayern Minhen. Zbog čega je rekordni prvak Bundeslige odlučio reklamirati afričku diktaturu?
Nedavno su u Berlinu održane Specijalne olimpijske igre. Egipćanka Rahma je na takmičenju osvojila četiri zlatne medalje. Rođena je sa Daunovim sindromom i oduvijek je imala poseban osećaj za ritam i ples. Ovo su teme emisije “Naši u Bundesligi”.
Više pogledajte u videu.

Podijeli ovaj članak