Stevandić o potvrđivanju optužnice protiv Dodika: Kriza u BiH potvrđena, evidentno ciljano izazivanje nereda

1 min. čitanja

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je ova situacija potvrdila krizu u BiH.

Stevandić je istakao da su njihove sumnje da se radi o namjernom izazivanju nereda i krize sada potvrđene. On smatra da je najbolji način za izazivanje krize udariti na osobu koja ima najveći politički uticaj i najveći broj glasova. Njegova poruka je da neće dozvoliti da se volja naroda u Republici Srpskoj dovede u pitanje putem montiranih optužnica.

Optužnica je podignuta 11. avgusta od strane Tužilaštva BiH.

Stevandić je također poručio da je Republici Srpskoj sposobna da se suoči sa izazovima i da se ne boji drugih, te da bi protivnici trebali biti zabrinuti zbog njih.

Ova situacija nagovješćuje povećanje tenzija između političkih struktura u BiH i može imati dalekosežne posljedice na stabilnost i unutarnji politički mir. Ostaje da se vidi kako će se ova situacija dalje razvijati i koje će biti reakcije političkih lidera i institucija u BiH.

Podijeli ovaj članak