Podignuta optužnica protiv Dodika potvrđena

2 min. čitanja

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića

Danas je Sud BiH potvrdio optužnicu koju je podiglo Tužilaštvo BiH protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, i Miloša Lukića, ministra pravde RS-a. Optužnica se odnosi na kršenje odredbi Krivičnog zakona BiH u vezi sa neizvršavanjem odluka visokog predstavnika.

Milorad Dodik se konkretno tereti za potpisivanje ukaza kojim se proglašava zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u Službenom glasniku RS-a. S druge strane, Miloš Lukić se tereti za objavljivanje ovog spornog zakona u Službenom glasniku.

Ova optužnica već je bila pred Sudom BiH, ali je 18. avgusta vraćena na dopunu. Međutim, ova institucija danas je potvrdila optužnicu i nastavlja s procesom protiv Dodika i Lukića.

Advokat Milorada Dodika, Goran Bubić, pokušao je kupiti vrijeme tako što je zatražio izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović. Međutim, Sud BiH je na općoj sjednici prošle sedmice odbio ovaj zahtjev, što znači da proces protiv Dodika može biti nastavljen.

Interesantno je napomenuti da je Dodik podigao i krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića. Ova prijava ima za cilj ugroziti proces koji se vodi protiv njega, ali ostaje za vidjeti kako će sud postupiti u vezi sa ovom prijavom.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju u javnosti, s obzirom da se radi o istaknutim političarima u Bosni i Hercegovini. Nastavak suđenja i konačna presuda očekuju se u narednom periodu, a ishod ovog postupka mogao bi imati značajne političke posljedice.

Podijeli ovaj članak