Ciljevi Zrinjskog: Grupna faza UEFA takmičenja i ponovo dupla kruna

7 min. čitanja

Mostarski Zrinjski organizirao je koktel prijem i konferenciju za novinare u povodu otvaranja sezone Plemića koja će početi prvom utakmicom u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv armenskog prvaka Urartu.

Predsjednik Upravnog odbora Denis Lasić smatra da je protivnik na neki način nepoznat, ali je iskazao uvjerenje u snagu Zrinjskog.

– Što se tiče Evrope nadamo se da ćemo napraviti mali korak više nego prošle sezone kada smo bili blizu da završimo u grupnoj fazi Konferencijske lige. Nadamo se da ćemo ove godine to uspjeti uz naše znanje, umijeće, ali i dozu sreće koja je uvijek potrebna – dodao je on.

Napominje da su ambicije uvijek na najvišem nivou.

– Opet idemo i na prvenstvo i na kup. Mislim da imamo ekipu bolju nego prošle godine, ali imamo odličan rad našega trenera Rendulića sa saradnicima. Bez imalo skromnosti, mislim da ćemo biti glavni pretendenti za naslov. Pauza između kraja prvenstva i početka evropskih utakmica bila je dosta kratka, ali uradili smo dosta infrastrukturnih poduhvata na samom stadionu – istaknuo je.

Lasić napominje da su na Sveučilišnom kampu u Rodoču osposobili trening centar te da uvijek ulažu maksimalne napore sukladno finansijskim mogućnostima.

– Stadion se već sada “ušminkava” za evropske utakmice i to je blizu kraja. Teren je postavljen, a ovih će dana u potpunosti biti u funkciji. Tribine su osvježene, prostorije osigurane, VAR tehnologija riješena itd. Puno je detalja koji se moraju osigurati da bismo bili sudionici toga takmičenja. Mislim da smo to uspješno uradili i na neki način smo ponosni – rekao je on naglasivši da ga posebno raduje što Zrinjski svake godine napravi iskorak naprijed.

Šulenta: Nastojimo imati moderan stadion

Izvršni dopredsjednik Upravnog odbora Danko Šulenta je dodao da je u prošloj sezoni HŠK Zrinjski sa svojim stadionom svrstan u treću kategoriju UEFA-ine rang liste zbog čega je mogao igrati zaključno s trećim pretkolom utakmice na svom stadionu.

– S obzirom na to da su delegati, koji svaki put prilikom dolaska na susret u Mostaru provjeravaju stanje stadiona i okolnih objekata, dali iznimno pozitivno mišljenja što se tiče odnosa i želje da se svaka sitnica popravi, omogućeno nam je da zadnju četvrtu rundu igramo na našem stadionu. Na krilima tih dobrih izvještaja bili smo u poziciji da igramo i grupnu fazu na stadionu pod Bijelim brijegom. Ove godine idemo sve ispočetka. Ispunili smo potrebne uvjete, ali puno toga će pisati u izvještaju delegata koji bude na našoj utakmici – rekao je Šulenta.

Kako navodi, nastoje se i ove godine plasirati u grupnu fazu natjecanja i igrati na svom stadionu.

– Svake godine su uvjeti sve stroži. Ove godine se uvodi VAR tehnologija. UEFA se pobrinula da osigura posebna vozila s VAR tehnologijom, a naše je da im osiguramo pristup i sve druge potrebne konekcije. Nastojimo dobiti moderan stadion koji to nije u ovom trenutku, ali u okviru naših mogućnosti trudimo se da igrači, navijači i sve službene osobe imaju komfor koji je potreban za odigravanje utakmica na evropskom nivou – podvukao je on.

Govoreći o transferima, Šulenta je napomenuo da je još uvijek otvoren prijelazni rok otkrivši kako će se ekipi priključiti još jedan golman, ali i da su u pregovorima za još jednog igrača koji bi im dobro došao za evropska takmičenja.

– Mi sada samo gledamo kako da nekoga dovedemo. S ove druge, finansijski profitabilne strane nismo uradili skoro pa ništa. Prošle godine smo imali izlaznih transfera i naknada za omladinski razvoj vrijedan milion eura. Ove godine imamo neke naknade za omladinski razvoj veličine 200 hiljada eura. Dok ne završimo evropsku kampanju, a nadamo se da će ona potrajati cijelu jesen, nemamo namjeru prihvatiti ponudu za naše igrače – podvukao je.

Šulenta naglašava da je Nemanja Bilbija s postignuta 23 gola ove godine i 33 prošle godine stalno na meti stranih klubova ali da je, zahvaljujući njegovom razumijevanju i uživanju prilikom igranja za ovaj klub, još uvijek dio Zrinjskog te je izrazio nadu da će tako ostati do kraja njegove karijere.

Kabiri: Imamo velike planove za budućnost

Dopredsjednik Upravnog odbora Amir Gross Kabiri kao veliki ljubitelj fudbala smatra da je privilegija biti dio Zrinjskog napomenuvši kako će uprava osigurati svijetlu budućnost ovoga kluba.

– Na početku nisam vjerovao da će mi ovaj klub ovoliko prirasti srcu. Kad ste na dnevnoj bazi uključeni u rad ovakvog kluba i dnevno radite na njegovom poboljšanju emocije jačaju iz dana u dan. Vjerujem da je snaga kluba u našoj suradnji i razmjeni ideja. Različite ideje pridonose klubu i jačaju ga. Moje su emocije rasle kako su se uspjesi nizali – istaknuo je on.

Dodaje kako ne postoji osobna vizija, nego vizija menadžmenta koji donosi zajedničke odluke na dnevnoj osnovi u cilju poboljšanja rada kluba.

– Imamo velike planove za budućnost, a ljudi iz kluba neumorno rade. Ne slavimo uspjehe tokom nego na kraju sezone jer smo mi ovdje da radimo, a ne da pričamo. U našem pristupu odvija se dijalog bez kojega ne možemo donijeti ispravne odluke – naglasio je on.

Govoreći o očekivanjima od iduće utakmice, Kabiri je rekao da su imali napeto i kratko ljeto, ali da su uradili sve što su mogli u sastavljanju najboljeg mogućeg tima te da je sada red na igračima da se dokažu.

Šulenta je na kraju dodao da, kao objektivni optimist, smatra da je Zrinjski u ovom trenutku bolja ekipa s više međunarodnog iskustva.

– Sve osim prolaska prve prepreke bio bi neuspjeh za nas. Nakon toga ćemo vidjeti što nas čeka. Bio sam razočaran što u drugom pretkolu nismo dobili Dinamo za protivnika jer bismo tek tada vidjeli što su naše stvarne mogućosti u regiji u kojoj se nalazimo i živimo – zaključio je on.

Podijeli ovaj članak