Erdogan: Nakon što smo jučer ugostili Zelenskog, u avgustu, nadam se, sastanak s Putinom

1 min. čitanja

Stav Ankare o rusko-ukrajinskom ratu je pošten i izbalansiran, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ukazujući na stalne kontakte s liderima obje strane, javlja Anadolija.

– Kao Turska, usvojili smo pošten i izbalansiran stav o ratu između Rusije i Ukrajine… Dok smo jačali naše veze s Ukrajinom, nismo dozvolili da se naši odnosi s Ruskom Federacijom pogoršaju – rekao je Erdogan na ceremoniji u sjeveroistočnoj turskoj provinciji Bayburt.

Njegove izjave uslijedile su dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Istanbul kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima, uključujući najnovija dešavanja u ratu s Rusijom, crnomorski dogovor o žitu i napore za mir i stabilnost u regionu Crnog mora.

– Jučer smo u Istanbulu ugostili predsjednika Ukrajine Zelenskog. Već održavamo bliski dijalog sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom. U avgustu ćemo se, nadam se, sastati i s Putinom – rekao je Erdogan.

On je rekao da Turska radi na suzbijanju negativnih efekata rusko-ukrajinskog rata, istovremeno jačajući veze s Kijevom i Moskvom.

Turska, zemlja koja je dobila međunarodne pohvale zbog svoje jedinstvene posredničke uloge između Ukrajine i Rusije, više puta je pozivala Kijev i Moskvu da okončaju rat razgovorima.

Podijeli ovaj članak