Trik za uštedu goriva: Sve ovisi o konfiguriranju klima uređaja

1 min. čitanja

Dolaze nam tropski dani, klima uređaji u kućama i automobilima radit će punim intenzitetom, a sve to uključuje i povećanu potrošnju energije.

Ovdje nas zanimaju, prije svega, automobili, odnosno kako uštedjeti barem malo goriva tokom rada klima uređaja. Znate da klima uređaj može uzimati zrak za hlađenje kabine vozila izvana ili iznutra i upravo tu leži prilika za uštedu goriva.

Naime, ako klima uređaj uzima zrak izvana, potrebno je mnogo više energije da se rashladi nego da recirkulira zrak u kabini. Uzimajući zrak iznutra, klima uređaj ga također filtrira, ali sprječava ulazak prašine, onečišćenja i neugodnih mirisa, piše RevijaHAK. Stoga je dobar način za uštedu goriva pritiskanje dugmeta za recirkulaciju zraka, prenosi Bljesak.info.

A to je da pritom sistem uzima zrak koji se nalazi u putničkom prostoru, a koji će imati sve nižu temperaturu. Tokom vrućih ljetnih dana preporučljivo je aktivirati ovu funkciju, a na dužim putovanjima tek povremeno uključiti i opciju hlađenja vanjskog zraka da osvježite zrak u kabini. Spominju se velike uštede koje idu i iznad deset posto potrošnje goriva. Isplati se.

Podijeli ovaj članak