Kupanje na bazenima može biti jako opasno: Odmah otiđite ako primijetite nešto od ovog!

3 min. čitanja

Bazeni su popularna destinacija za opuštanje, rekreaciju i uživanje u vodenim aktivnostima. Međutim, malo je poznato da bazensko kupanje može imati negativne posljedice po naše zdravlje. Znanstvena istraživanja upozoravaju na potencijalne opasnosti koje vrebaju na bazenima, od hemijskih tvari koje se koriste za održavanje vode do mikrobioloških prijetnji.

Hemikalije za održavanje vode

Bazeni se često tretiraju hlorom ili drugim hemikalijama kako bi se održala higijena i spriječilo rast mikroorganizama u vodi. Međutim, izlaganje ovim hemikalijama može imati negativne učinke na naše tijelo. Hlor može iritirati oči, nos i grlo, uzrokovati suhoću kože i nadražiti disajne puteve.

Također spojevi hlora i organskih tvari u vodi mogu stvoriti nusprodukte, poput trihalometana, koji se mogu povezati s povećanim rizikom od raka.

Mikrobiološke prijetnje

Bazeni mogu biti izvor širenja različitih mikroorganizama koji mogu uzrokovati infekcije. Među najčešćim patogenima su bakterije poput Escherichia coli (E. coli) i Pseudomonas aeruginosa, kao i virusi poput adenovirusa i norovirusa. Ovi mikroorganizmi mogu se prenijeti putem zagađene vode ili izmetom zaraženih pojedinaca. Infekcije ušiju, očiju, disajnih puteva i probavnog sistema mogu biti posljedica izloženosti ovim patogenima.

Urin i tjelesni otpad

Mnogi ljudi nesvjesno uriniraju u bazenima, što može stvoriti zdravstvene probleme. Urin sadrži dušične spojeve koji reagiraju s hlorom u vodi i stvaraju kloramine. Kloramini su iritantni i mogu izazvati probleme s disanjem, nadraženu kožu i oči. Osim urina, bazeni mogu biti kontaminirani i tjelesnim otpadom poput fekalija, što povećava rizik od širenja bolesti.

Alergijske reakcije

Neke osobe mogu biti alergične na hemikalije koje se koriste za održavanje bazena, poput klora ili drugih dezinficijensa. Alergijske reakcije mogu uključivati svrbež, osip, crvenilo ili otekline na koži, iritaciju očiju i problema s disanjem.

Osobe s osjetljivosti na hemikalije trebaju izbjegavati izlaganje tim tvarima kako bi spriječile alergijske reakcije.

Plivanje u nekvalitetnoj vodi

Kvaliteta vode u bazenima ključna je za sigurno i zdravo kupanje. Loše održavanje bazena i nedovoljna kontrola nivoa hlora ili pH vrijednosti mogu dovesti do zagađenja vode i rasta bakterija. Plivanje u nekvalitetnoj vodi povećava rizik od infekcija, iritacija i bolesti.

 

Iako se bazeni čine mjestom za zabavu i opuštanje, važno je biti svjestan potencijalnih opasnosti koje vrebaju na bazenima. Kemikalije za održavanje vode, mikrobiološke prijetnje, urin i tjelesni otpad, alergijske reakcije te loša kvaliteta vode samo su neke od mogućih opasnosti koje treba uzeti u obzir. Preporučuje se redovito testiranje kvalitete vode, održavanje odgovarajuće higijene i praćenje pravila bazenske sigurnosti kako biste smanjili rizik od zdravstvenih problema. Ako primijetite simptome ili sumnjate na zagađenje bazena, važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Podijeli ovaj članak