Govedarica predložio amandman na zakon o Ustavnom sudu: Imate blagi i ljuti kečap

3 min. čitanja

Šef Kluba poslanika SDS, Vukota Govedarica, izjavio je da su funkcioneri SDS isprobali ljuti kečap intervencionizma međunarodne zajednice, a da su ostali kušali njihov blagi kečap.

Govedarica je metaforično o smjenama i sankcijama funkcionera u RS od strane OHR govorio na posebnoj sjednici NSRS na kojoj se raspravlja o radu Ustavnog suda BiH, a usput i međunarodne zajenice u BiH u liku visokih predstavnika.

– Kada govorimo o intervencionizmu, to vam dođe kao neka vrsta kečapa. Imate blagi i ljuti kečap. Ovaj čovek je jeo ljuti kečap, neki su jeli blagi, pa im nije bio toliko neprijata. Ljuti su jeli oni koji nisu htjeli da formiraju Sud i Tužilaštvo BiH, a za koga danas Dodik kaže da nema svoj ustavni osnov. Godine 2002. Špirić, Rodić, Ilić, dakle SNSD, SPS i ostali glasaju za taj sud. Je li tada bio ustavni osnov za formiranja Suda BiH? Oni koji su jeli ljuti kečap kasnije su 2004. došli pod nož međunarodnog intervencionizma, a najveću političku cijenu je platila SDS. Ne daj bože da neki od vas probaju taj ljuti kerčap. To nije stav SDS. rekao je Govedarica.

On je naglasio da je NSRS već 10-15 puta raspravljala na sličnu temu i da nikada nije ispoštovala svoje ranije stavove.

– Ugrožena je pravna sigurnost RS i njenih građana. Jano je da se na ovakav način razgrađuje pravni poredak Srpske. Jasno nam je šta bi činili. Ali moramo da budemo smisleni i moramo da budemo ideološka poltička ellita, a ne vjerujem da smo svi takvi, rekao je Govedarica.

On je predložio amandman na predloženi zakon o nepriminjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS. SDS smatra da ne treba primjenivatui samo one odluke koje će US BiH donijeti nakon izmjena svojih Pravila od 19. juna ove godine. Te izmjene omogućavaju održavanje plenarne sjednice Ustavnog suda BiH čak i kada njoj ne prisustvuje ni jedan sudija koga bira Narodna skupština.

Premijer RS Radovan Višković mu je odgovorio da se to podrazaumjeva i da nije logično da se ne primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH od prije nekoliko godina.

Podijeli ovaj članak