Muftija Kudić izrazio saučešće povodom preseljenja na ahiret Nijaza Tatarević

2 min. čitanja

Povodom preseljenja na ahiret g. Nijaza Tatarevića, predsjednika udruženja “Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Arapuše, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je izrazio svoje suosjećanje i poslao ta'ziju porodoci, rodbini i prijateljima ovog velikog čovjeka. Tekst ta'zije prenosimo u cjelosti:

Na dan preseljenja na ahiret našeg velikog reisu-l-uleme Džemaludin-ef. Čauševića, u njegovom rodnom mjestu Arapuša, profesori i učenici istoimene medrese iz Cazina su pripremili i održali kelime-i tevhid i upriličili sjećanje na velikana našeg naroda. Cijelo vrijeme je velika podrška u tome svemu u proteklim godinama bilo i udruženje „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Arapuše, koje je dalo nemjerljiv doprinos u očuvanju i promociji lika i djela reisa Čauševića.

Na ovaj isti dan, zatekla nas je vijest o preseljenju na ahiret predsjednika ovog udruženja g. Nijaza Tatarevića, koji je zajedno sa članovima udruženja bio okosnica pozitivne priče o reisu Čauševiću. Veliku ljubav koju je Nijaz iskazivao prema reisu Čauševiću i prema vrijednostima za koje se zalagao, te predanim i vrijednim radom, zaslužio je ono najbolje što čovjek može zaslužiti na ovom svijetu.

Smatramo da ništa nije slučajno, pa ni činjenica da je Nijaz Tatarević sa ovog svijeta preselio na isti dan kada i reis Čaušević. Pored udruženja „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“, Nijaz Tatarević je vodio brojna druga udruženja, bio na čelu značajnih projekata za Bosansku Krupu i danas na dan njegovog odlaska, ostaju njegova djela i njegov veliki vakuf koje je ostavio u amanet budućim generacijama.

Porodici, rodbini, prijateljima, članovima udruženja „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ i svim građanima Bosanske Krupe upućujem iskreno suosjećanje povodom preseljenja na ahiret ovog velikog, nama posebno dragog čovjeka, koji će ostati upamćen po svojoj staloženosti, energičnosti i predanosti poslu kojeg je radio.

Gospodara molim da primi njegova dobra djela i nagradi ga najljepšom nagradom!

Inna lillahi ve inna ilejhi radži'un – Svi smo mi Allahovi i Njemu se vraćamo!

Hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki

Podijeli ovaj članak