KUD“GRMEČ“ GRADU POKLONIO „SVJETLO DUŠE I ZVUKE SRCA“

2 min. čitanja
U subotu je u Velikoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi održan bajramski koncert pod nazivom „Svjetlo duše, zvuk srca“ u organizaciji bosanskokrupskog KUD-a „Grmeč“.
Članovi KUD-a „Grmeč“ Bosanska Krupa te gosti večeri, članovi Udruženja „Harmonija“ Sanski Most su publici poklonili ugodno veče ispunjeno toplinom i emocijama. Pored nastupa hora KUD-a „Grmeč“, predvođenog profesoricom i horovođom Almom Karabeg, publika je uživala i u solo izvedbama ilahija i sevdalinki kao i u neizostavnim folklornim igrama.
„Dva mjeseca raditi, pripremati nešto, za naše sugrađane i da to ovako završi… Šta reći, nego prepun emocija, oči pune suza, osjećanje prisutnih, zajednička pjesma, zajednička igra na kraju… To je velika stvar. Mi se gostima zahvaljujemo, jer imali su šta vidjeti i uživati“, ističe predsjednik bosanskokrupskog KUD-a „Grmeč“, Dževad Grošić.
Bogatstvo KUD-a „Grmeč“ Bosanska Krupa se ogleda u njegovanju bosanskohercegovačke pjesme, kulture i tradicije koja se godinama unazad prenosi na sve generacije. Članstvo čine sve generacije, od mališana do penzionera, koji su se u subotu i predstavili publici u najljepšem svjetlu.
„Ja sviram klavir kao pozicija orkestra. Nije mi ovo prvi nastup. Nema straha, nema ničega. Cijelo vrijeme samo vlada sreća, uzbuđenje. Sretno sam dijete i drago mi je što sam imao učešće u ovome i nadam se budućim organizacijama, koncertima, nastupima“, ističe član KUD-a „Grmeč“ Bosanska Krupa, Arslan Sedić.
Ovakve manifestacije afirmišu pozitivne vrijednosti koje u sebi nose blagdani. Upućuju na njegovanje međusobne ljubavi i solidarnosti, razvijanje moralnih vrijednosti i ono najvažnije, očuvanje bosanskohercegovačke kulture i tradicije.
RadioBK
Podijeli ovaj članak