Islamska zajednica Bosanska Krupa: Od 2024.godine članarina za građane Bosanske Krupe iznosit će 100 KM

3 min. čitanja

Kada svakodnevno slušamo i gledamo kako inflacije raste na sve moguće strane, nekad se upitamo da li su neke stvari realne. Na redakciju portala Krupljani.ba dobili smo nekoliko upita u vezi članarine za 2024.godinu IZ Bosanska Krupa uz negodovanje kako je za ovu godinu došlo do poskupljenja od 100 posto. Umjesto dosadašnjih 50 KM građani će plaćati 100 KM članarinu.

U prilogu Vam dostavljamo i odluku IZ zajednice koja se počela primjenjivati od 1. januara ove godine. Ovu Odluku o jedinstvenoj članarini na području Medžlisa IZ Bosanska Krupa je i sama IZ objavila na svojoj društvenoj stranici.

 

Kako smo dobili nekoliko upita u vezi članarine upit smo poslali direktno IZ Bosanska Krupa da nam objasne razloge povećanja cijena članarine. U nastavku vam prenosimo odgovor IZ Bosanska Krupa:

“Na svojoj prvoj sjednici održanoj 29. aprila, 2023.g., Sabor islamske zajednice u BiH je donio novi Pravilnik o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Obaveza je svih medžlisa da ovaj pravilnik počnu primjenjivati od 01.01.2024.g. Pravilnik podrazumijeva uvođenje jedinstvene članarine, što je krajnji cilj koji se treba postići.

Treba napomenuti da u sastavu Medžlisa IZ B. Krupa postoje džemati sa različitim brojem članova što se direktno odražava na visinu članarine. Naravno, džemat sa velikim brojem članova plaća manji iznos i obrnuto.

Na svojoj sjednici održanoj 12.12.2024.g. Izvršni odbor je donio odluku da se na području našeg Medžlisa uvodi jedinstveni iznos članarine za sve džemate u iznosu od 100KM čime će se obezbijediti minimum sredstava neophodnih za funkcionisanje Medžlisa. Za veće džemate to znači povećanje iznosa članarine, ali, isto tako, i smanjenje istog za manje džemate koji plaćaju daleko veće iznose. Time se postiže jednakost u plaćanju članarine u našem Medžlisu. Napominjemo da će siromašne osobe biti djelimično ili potpuno oslobođene plaćanja članarine uz zadržavanje statusa punopravnih članova IZ-e.

Pomenuti Pravilnik o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini stavlja van snage sve prijašnje pravilnike i odluke i predstavlja jedini način poslovanja Medžlisa.

Izvršni odbor je jednoglasno donio odluku da neće dovoditi u pitanje primanja nijednog imama i da će im redovno isplaćivati plate dok god bude imao sredstava, bez obzira na reakciju par džematskih odbora na primjenu ovog Pravilnika. Plate imama ostaju neprimijenjene.

Uzvišeni Allah u suri Nisa’: 59 kaže: ”O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i svojim nadređenima!…”

Dakle, ovo je naredba članova Sabora i našeg reisu-l-uleme, vrha IZ u Bosni i Hercegovini, koji su nam nadređeni u vjerskom smislu. Skrećemo pažnju na našu vjersku obaveznost poslušnosti nadređenima koju Uzvišeni Allah spominje u gornjem ajetu. Molimo Allaha, dž.š., da nas učvrsti na Pravom putu i ujedini naša srca u vjeri.”

Podijeli ovaj članak