Vlada RS odabrala ubjedljivo najskuplju ponudu za izgradnju bolnice u Trebinju: U odluci tvrde da su tražili “najpovoljniju ponudu”

3 min. čitanja

Grupa firmi koju predvodi “Herc gradnja” iz Bileće pobijedila je na tenderu za izgradnju i opremanje nove bolnice u Trebinju iako je njihova ponuda bila ubjedljivo najskuplja.

Naime, firma Bratislava Pidžule koja se prijavila zajedno sa preduzećima “Medicom” i “Sors” iz Banjaluke te kompanijom “Santing” sa Pala, za gradnju ovog objekta je tražila 128,4 miliona KM sa PDV-om.

To je 13,5 miliona maraka skuplja ponuda od one koju je dala “Aragosta Invest”, banjalučkog neimara Veljke Jarića, a koja je iznosila 114,9 miliona KM.

“Herc gradnja” bila je skuplja i od kineskog “Šandonga” koji je tražio 120,4 miliona KM.

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača se navodi da se u ovom postupku tražila ekonomski najpovoljnija ponuda.

“Primjenjujući kriterijum za dodjelu ugovora utvrđen u tenderskoj dokumentaciji, Komisija je utvrdila da je ponuda preduzeća Herc Gradnja najpovoljnija”, stoji u ovom  dokumentu kojeg potpisuje ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Protiv odluke je dozvoljena žalba u roku od deset dana.

Inače, kada je riječ o formiranju ekonomski najpovoljnije ponude, cijena je imala veliki uticaj, ali ne i presudan.

Naime,  ona je ponuđaču donosila 75 odsto bodova u konačnom računu. Kraći rok za završetak davao je 15 odsto bodova, a način plaćanja i garancija za radove, dodatnih deset.

Iz firme “Aragosta invest” poručuju da će se sigurno žaliti na odluku ministarstva i najavljuju da će tražiti na uvid u tendersku dokumentaciju “Herc gradnje” jer su pored niže ponude za 13,5 miliona KM dali i kraće rokove izgradnje.

Podsjećamo, izgradnja nove bolnice u Trebinju planirana je u naselju Pridvorci, na površini od oko 17.000 metara kvadratnih.

Imaće 223 kreveta, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, angio-salu.

Vlada Srpske radove planira platiti u najmanje 48 jednakih mjesečnih rata, a tenderom su se tražile fiksne cijene, odnosno one se neće moći mijenjati tokom perioda važenja ugovora.

Međutim, još od najave gradnje, grupa građana u Trebinju okupljenih u Pokret za restituciju tvrdi kako republička vlast pokušava nezakonito izgraditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu koje pripada njima, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak