Srbi sa Kosova preuzeli mandate uprkos napuštanju kosovskih institucija

4 min. ─Źitanja

Srpska lista je saop┼ítila da je devet poslanika iz te liste danas u Skup┼ítini Kosova tehni─Źki preuzelo mandate kako bi se spre─Źilo da se “ostvari plan Albina Kurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Kosovu”.

Kako je navedeno, devet poslanika Srpske liste tehni─Źki je verifikovalo mandate i ÔÇťna taj na─Źin ih zadr┼żalo u sigurnim rukama, i odmah napustilo sednicu skup┼ítineÔÇŁ.

– Dana┼ínjom strate┼íkom odlukom je najdirektnije spre─Źeno da se ostvari plan Albina Kurtija (premijer Kosova) i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Kosovu, isti─Źe se u saop┼ítenju.

Na dana┼ínjoj sjednici Skup┼ítine Kosova novih devet poslanika Srpske liste i jedan iz Gra─Ĺanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak polo┼żilo je zakletvu i time zamijenilo deset poslanika Srpske liste koji su podneli ostavke.

Srpska lista u saop┼ítenju nagla┼íava da je ova strate┼íka i politi─Źka odluka ne─çe ni na koji na─Źin zaustaviti proces napu┼ítanja kosovskih institucija na severu Kosova ÔÇťkojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kr┼íenje Briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i ga┼żenje svih ljudskih pravaÔÇŁ.

– Na kraju, ┼żelimo da naglasimo da je na┼í cilj da se za┼ítiti na┼í narod, mir i sigurnost, ali i ne dozvoli Kurtiju i Radi Trajkovi─ç da kroje kapu srpskom narodu i odlu─Źuju o na┼íim ┼żivotima, ka┼żu iz Srpske liste.

U me─Ĺuvremenu se oglasila i Rada Trajkovi─ç, koja je na Twiteru napisala da je Srpska lista preuzela novih devet mandata da bi spre─Źila njen ulazak u Skup┼ítinu Kosova i ÔÇťda bi onemogu─çila da srpska zajednica na Kosovu kona─Źno dobije prave politi─Źke predstavnikeÔÇŁ. Rada Trajkovi─ç je bila kandidat za poslanika na listi Gra─Ĺanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak i javno je izrazila spremnost da prihvati poslani─Źki mandat ukoliko joj bude poveren, jer smatra da je ve─çi rizik da u Skup┼ítini Kosova ne bude predstavnika Srba, nego njen eventualni li─Źni rizik, javlja Anadolija.

Deset poslanika Srpske liste je 7. novembra zvani─Źno podnelo neopozive ostavke u Skup┼ítini Kosova, nakon ┼íto su se 5. novembra svi srpski predstavnici povukli iz kosovske Skup┼ítine i Vlade, kao iz svih institucija na severu Kosova, uklju─Źuju─çi policiju i pravosu─Ĺe. Potom je Centralna izborna komisija na zahtev predsednice Kosova Vjose Osmani odobrila preporuku sa imenima kandidata koji bi trebalo da zamene poslanike koji su vratili mandate.

Nove poslanike je preporu─Źila Centralna izborna komisija. Oni su overeni na vanredni izborima za Skup┼ítinu Kosova, koji su odr┼żani 14. februara 2021. godine.

Prema Ustavu Kosova u Skup┼ítini je za srpsku zajednicu rezervisano deset poslani─Źkih mjesta.

Poslanici Srpske liste su, zajedno sa ostalim srpskim predstavnicima, odlu─Źili da iza─Ĺu iz kosovskih institucija na centralnom nivou i u ─Źetiri op┼ítine na severu Kosova zbog suspenzije v.d. direktora Policije Kosova za Sever Nenada ─Éuri─ça koji je odbio da srovodi odluku Vlade Kosova o izricanju opomena gra─Ĺanima sa nepregistrovanim vozilima.

Iz Srpske liste je re─Źeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Pri┼ítina ne povu─Źe “jednostrane i protivpravne odluke” o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu op┼ítina sa srpskom ve─çinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Podijeli ovaj ─Źlanak