Vanredno obraćanje Vučića: Zahtijevat ćemo od KFOR-a da dopusti povratak pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo

3 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji povodom situacije na Kosovu, a kako je ranije i najavljeno, on će građanima pokazati papire, dokumenta i fotografije, i obavijestiti javnost o svemu što se prethodnih dana tamo dešavalo, ali govorit će i o „drugim stvarima koji znače život i koji su od presudog značaja za Srbiju“.

– Mogu da vam otkrijem, Priština će 15. decembra u Briselu sa fanfarama podneti zahtev za članstvo u EU – rekao je Vučić pa nastavio:

– Priština je pogazila i Vašingtonski sporazum u potpunosti i oni će 15. zvanično podneti zahtev za članstvo u EU. Ja sam danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost EU jer prijem mogu samo da traže nezavisne i suverene države, a ne one koje ne priznaje pola sveta. Uputio sam pismo liderima Kipra, Grčke, Slovačke, Španije i Rumunije i zahvalio na tome što pružaju podršku i ukazao na to da naša zajednična borba je pokazala da su načela međunarodnog prava jedini mogući princip na kom svi zajedno možemo da istrajavamo. To su naši prijatelji i verujem da će pismo nešto značiti – rekao je Vučić tokom vanrednog obraćanja.

Vučić je rekao da je razgovarao sa Anom Brnabić i Ivicom Dačićem o narednim koracima.

– Mi smo danas usaglasili tekst zahteva koji ćemo u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije na terotoriju Kosova – kazao je on.

Zahtjev će biti uručen komandantu KFORA general majoru generalu Anđelu Mikelu Ristućiju, dodao je on.

– Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju vojske i policiji Republike Srbije biti dopušteno da se vrati na Kosovo radi obavljanja određenih funkcija. Do danas sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku tih pripadnika – rekao je Vučić, prenosi Nova.rs.

Dodao je da ovdje ne može biti drugačijeg tumačenja i da taj zahtjev mora da bude prihvaćen.

– Ja nemam iluziju da će taj zahtev da odbiju. Oni će naći bezbroj razloga zbog kojih će reći da to nije potrebno i da oni mogu da kontrolišu situaciju iako na to nemaju pravo. Moramo da preduzmemo pravne korake da nam ne bi rekli da nikada nismo to tražili i da takav zahtev nismo podneli – istakao je srbijanski predsjednik.

Prema njegovim riječima, formalno- pravna borba Srbije tek predstoji, a Kosovo je učinilo sve da onemogući normalan život Srbima na Kosovu.

Podijeli ovaj članak