Policija na Kosovu zbog barikada zatvorila i drugi granični prelaz na sjeveru

2 min. čitanja

Kosovska policija je saopÅ”tila da je iz bezbjednosnih razloga, dok su putevi blokirani, nakon Jarinja zatvorila za saobraćaj i drugi granični prelaz na sjeveru Kosova, Brnjak.

Iz Kosovske policije su saopÅ”tili da je na osnovu policijskih procjena, kao mjera predostrožnosti dok ima izvjesnih blokada na putu u pravcu graničnog prelaza Brnjak, privremeno zatvoren i granični prelaz Brnjak. Prethodno je već zatvoren prelaz Jarinje.

ā€œPoÅ”to su sada dva granična prelaza na severu zemlje zbog barikada zatvorena za saobraćaj, građani se pozivaju da za saobraćaj koriste i druge granične prelazeā€, navode iz policije.

Jarinje, kod Leposavića i Brnjak, kod Zubinog Potoka, jedini su prelazi između Kosova i Srbije na sjeveru Kosovu.

Iz Kosovske policije je ranije navedeno da je kao rezultat intenzivnih istražnih radnji i angažovanja policije danas na graničnom prelazu Jarinje zadržan osumnjičeni Dejan Pantić, kosovski Srbin, bivÅ”i pripadnik Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umijeÅ”anost u krivična djela terorizma i napad na ustavni poredak.

ā€œOsumnjičeni je učestvovao u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova. S ciljem ometanja policijskih akcija i privođenja osumnjičenog pred pravosudne organe, u popodnevnim satima su se počele okupljati određene osobe/grupe i postavljati barikade sa vozilima i teÅ”kom opremomā€, navodi se u saopÅ”tenju.

Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva deÅ”avala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve opÅ”tine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, naruÅ”avajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Prethodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopŔtila da je odložila vanredne izbore u četiri opŔtine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. decembar za 23.april 2023. godine, zbog nepostojanja bezbednosti za njihovo održavanje.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opÅ”tine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon Å”to su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

Podijeli ovaj članak