Suspenzija je nagrada sudijama i tužiocima – Puna plata i vrijeme za odbranu: “To je suprotno razumu i ravno idiotizmu”

5 min. čitanja

Suspendovane sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini i dalje primaju platu, sve po zakonu, pa je Branko Perić, sudija Suda BiH, nedavno za Oslobođenje skrenuo pažnju na to da, recimo, odsustvo suspendovanog tužioca Tužilaštva BiH na godišnjem nivou košta državu više od 50 hiljada KM.

Miletić i Salihović

– Ako bi se plaćao tužilac koji treba da radi posao suspendovanog tužioca, to je još 50 hiljada KM. Stvari su još gore kada su u pitanju krivični postupci protiv sudija i tužilaca. Jedan tužilac je suspendovan zbog krivične optužbe već šest godina i još se ne zna do kada će postupak trajati. Jedan sudija je proveo na suspenziji isto toliko, da bi na kraju bio pravosnažno oslobođen. To je suprotno razumu i ravno idiotizmu, poručio je Perić i dodao da je problem što su procedure utvrđivanja disciplinske odgovornosti takve da se njima kažnjavaju država i društvo, a ne počinilac disciplinskog prestupa.

Ustvrdio je i da je nedopustiva sporost kojom se postupa u predmetima disciplinskog procesuiranja nosilaca pravosudnih funkcija.

Tužiteljica Tužilaštva BiH Diana Kajmaković, koja je bila i zamjenica glavnog tužioca, suspendovana je tek mjesec nakon što je uvrštena na američku crnu listu, a na konačnu odluku ćemo još čekati. Mediji su prošle sedmice objavili da je suspendovanoj Kajmaković ukinuta policijska zaštita.


image

Kajmakovićki je ukinuta policijska zaštita

– Pokretanje i vođenje disciplinskog postupka definisano je Zakonom o VSTVBiH i Poslovnikom VSTV-a BiH, te uz primjenu parničnog postupka. S obzirom na procesne faze, trajanje disciplinskog postupka do njegovog okončanja, a najduže godinu od dana pokretanja, ne može se odrediti, rekli su nam iz VSTV-a BiH.

Podsjećamo i na slučaj sutkinje Azre Miletić, koja je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi. Potom je Apelaciono vijeće Suda BiH, nakon žalbi, ukinulo presudu, a daljnje vođenje postupka preneseno je na sarajevski Općinski sud u Sarajevu, na kojem je oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije. Ovu presudu je potvrdio i Kantonalni sud u Sarajevu, u decembru 2021, a nakon čega joj je ukinuta suspenzija. Miletić je suspendovana 2015. godine, a kako su mediji pisali, za sve ovo vrijeme je primala platu.

Za Gorana Salihovića, nekadašnjeg glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, iz ove institucije su nam kazali da je “suspendiran, što znači da ne dolazi na posao niti postupa u predmetima”.

Advokat Damir Alić za naš list kaže da je procesuiranje disciplinskih predmeta katastrofalno sporo, a slaže se i sa tvrdnjama da se izazivaju ogromni troškovi, jer tužioci i sudije koji su suspendovani primaju platu.

Postupci dugo traju, a tužioci i sudije koji su suspendovani primaju stopostotni iznos plate za apsolutni nerad, kaže Alić

– I to stotinu posto plate primaju za vrijeme apsolutnog nerada. Postupci traju pred UDT-om, pa i pred nadležnim sudovima se razvlače, a troškovi padaju na teret građanima. Svi mi to plaćamo. Postoje postupci suspenzija policijskih službenika, nezakonitih ili djelimično zakonitih, pa im se na kraju mora isplatiti neka razlika plata od po 30 posto, što može iznositi, recimo, za dvije godine oko 25 hiljada KM. Kada imate nekoliko takvih predmeta po kantonima, to su milionski iznosi, kaže Alić.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala u BiH često ukazuje na probleme koji se tiču utvrđivanja disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, počevši, kako kaže, od vrlo ograničenih kapaciteta Ureda disciplinskog tužioca.

Blage kazne

– Zbog čega protekne mnogo vremena do podizanja disciplinske tužbe, a onda dolazimo do kompleksne strukture odlučivanja. Na kraju imamo vrlo blagu kaznenu politiku, s obzirom na to da se konačnim odlukama često ublažavaju sankcije koje su ranije predložene, kaže Korajlić, napominjući da postoje i problemi koji se odnose na transparentnost postupaka.

– Disciplinske sankcije se u daljem postupku imenovanja i napredovanja vrlo često ni ne uzimaju u obzir. Mnogo je problema u sistemu disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca, sporost je samo jedna od njih, a to na kraju dovodi do višestruke štete. Često ni pravosnažne odluke u disciplinskim predmetima ne znače mnogo, jer se svode na javne opomene ili niske sankcije. Mali je broj razrješenja sa funkcija, rekla je Korajlić.

Podijeli ovaj članak