Slovenci dobili prvu predsjednicu: Nataša Pirc Musar pobijedila na izborima

2 min. čitanja

Nataša Pirc Musar postala je prva predsjednica Slovenije u povijesti te države. Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90% glasova, a Pirc Musar dobila je 53.91 posto glasova. Njezin protukandidat Anže Logar, koji je dobio 46.09 posto glasova, priznao je poraz.

Danas je u Sloveniji održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojim su Slovenci birali petog šefa države koji će 23. decembra zamijeniti aktuelnog predsjednika Boruta Pahora.

Kandidati u drugom krugu bili su Pirc Musar koja dolazi iz liberalnog i socijaldemokratskog tabora i Logar koji predstavlja politiku desnog centra.

Pirc Musar je po dolasku u svoj izborni štab večeras zahvalila svima koji su je podržavali u teškoj petomjesečnoj kampanji kao i svim biračima koji su glasali za nju.

Naglasila je da je kandidatura za predsjednicu Slovenije bila najveći projekt u njenom životu.

“Slovenija zaslužuje odlučnog, poštenog i srdačnog predsjednika. Predsjednik državničkog stava koji će uvijek zagovarati tolerantan i uvažavajući dijalog. Čula sam to od građana tokom mog putovanja našom lijepom Slovenijom u zadnjih pet mjeseci da žele neovisnu i politički neopterećenu predsjednicu. Računam na to da su tu volju iskazali i danas na biračkim mjestima“, poručila je Pirc Musar.

Pirc Musar je bivša novinarka, doktorica pravnih nauka i ugledna advokatica koju nerijetko oslovljavaju s nadimkom “Čelična Lady“.

Kao nezavisnu kandidatkinju na ovim izborima ovu 54-godišnju Ljubljančanku podržavaju bivši slovenski predsjednici Milan Kučan i Danilo Turk, a ponajviše suprug Aleš Musar, jedan od najbogatijih Slovenaca.

Podijeli ovaj članak