Šok u Turskoj: Mnogi bh. političari poslali telegrame saučešća povodom napada u Istanbulu

3 min. čitanja

Mnogi bh. političari poslali telegrame saučešća povodom napada u Istanbulu.

Podsjećamo, u eksploziji koja se danas dogodila u ulici Istiklal u centru Istanbula, poginulo je šest osoba a ranjena je 81 osoba.

– Duboko sam potresen i uznemiren zbog današnjeg terorističkog napada u Istanbulu, saopćio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović. 

– Povrijeđenima želim uspješan i brz oporavak. Uvjeren sam da će sigurnosne snage Republike Turske pronaći i kazniti odgovorne za ovaj kukavički čin. U ovim teškim trenucima u mislima smo sa porodicama žrtava, građanima Istanbula i prijateljskim turskim narodom – naveo je Izetbegović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je izraze saučešća predsjedniku Republike Turske Redžepu Taipu Erdoganu.

– Poštovani predsjedniče, u moje lično ime, i u ime građana Bosne i Hercegovine primite izraze saučešća zbog gubitka života nevinih ljudi, uslijed tragedije koja se dogodila u Istanbulu. Vjerujem da će sigurnosne snage Republike Turske brzo utvrditi uzroke ove užasne tragedije i pronaći počinitelje ovog nedjela. Građani Bosne i Hercegovine u mislima su sa porodicama stradalih i sa prijateljskim narodom Republilke Turske – navedeno je u telegramu saučešća, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća predsjedniku Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafi Şentopu povodom nesreće koja se dogodila danas u Istanbulu, u kojoj je poginulo šest osoba, a 53 ih je povrijeđeno, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose  s javnošću

– Poštovani predsjedniče, molim Vas da u ime naroda Bosne i Hercegovine i u moje ime, primite najiskrenije izraze saučešća povodom eksplozije koja se dogodila u Istanbulu i u kojoj su stradali Vaši građani. Molim Vas, predsjedniče, da porodicama poginulih prenesete izraze iskrenog saučešća, a povrijeđenima želje za brz oporavak – navedeno je u telegramu saučešća zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

 Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, povodom eksplozije u Istanbulu u kojoj je poginulo više osoba a desetine povrijeđeno, uputila je hitan telegram saučešća Mevlutu Cavusogluu, ministru vanjskih poslova Republike Turske.

– Duboko smo potreseni tragičnim napadom u Istanbulu. Mučki atak na civile je napad na sve nas. Suosjećamo sa bratskim narodom i vladom Republike Turske. Vjerujemo u vašu snagu da prevladate ove teške trenutke. Bosna i Hercegovina je uz vas! – navedeno je između ostalog u telegramu saučešća ministrice Turković, prema objavi na Facebook stranici.

Podijeli ovaj članak