Milanović: Hrvatski domobrani su u planinama BiH ginuli do zadnjeg daha

2 min. čitanja

U Gradskom kazaliÅ”tu “Zorin dom” u Karlovcu sinoć je održana svečana akademija u povoduĀ 30. obljetnice osnivanja 13. domobranske pukovnije, na kojoj je sudjelovaoĀ predsjednik Hrvatske Zoran Milanović te dodijelio odlikovanja pripadnicima pukovnije, ali i samoj pukovniji.

Poručio je da je hrvatska država “neÅ”to Å”to je najsvetije, ali i instrument koji nam pomaže da budemo samostalni i neovisni, u integriranom svijetu, u sklopu Europske unije, gdje ni prva ni zadnja ne može biti naÅ”a, ali je između toga ogroman prostor u kojemu se moramo boriti za svoje interese i pravice”.

Podsjetio je kako se prvi putĀ hrvatsko domobranstvo spominje nakon Hrvatsko-mađarske nagodbe, kada su domobrane vodili hrvatski časnici koji su bili odgovorni Hrvatskom saboru i caru u Beču, ali kako je vrhunac doprinosa domobrana bio u Domovinskom ratu.

– Tu su pored profesionalnih brigada – koje su udarna Å”aka Hrvatske vojske, ona koja je oslobađala i probijala – ključnu i jednako važnu ulogu odigrali hrvatski domobrani. Ne samo u okolici Karlovca gdje ste doslovno branili svoj dom. Nego i u planinama Bosne i Hercegovine gdje su hrvatski vojnici ginuli do zadnjega dana, stvarali uvjete za hrvatsku slobodu, u prvom inozemstvu, na Kupresu i svim tim krajevima koji također hrvatsku slobodu znače, rekao je Milanović.

Istaknuo je da bez mira, stabilnosti, reda, demokratije i pravde na tim prostorima nema ni slobodne Hrvatske. “I tome danas služi hrvatska država – kao instrument da se mirnim načinom, ali odlučno, ako treba i bezobrazno i drsko, osigura ravnopravnost tom narodu. To je zadatak o kojem naÅ”i pali heroji nisu razmiÅ”ljali, ali mislim da bi se s tim itekako složili”, rekao jeĀ Milanović.

– Država smo sa sve manje ljudi, to je nedostatak, ali nije tragedija ako jasno odlučimo i shvatimo, budemo potpuno svjesni Å”to su nam interesi, dokle možemo, gdje moramo sa saveznicima, a gdje se za neke stvari, kao država i mali narod, moramo izboriti sami zato Å”to nas drugi ne sluÅ”aju i ne žele čuti, poručio jeĀ hrvatski predsjednik.

Podijeli ovaj članak