Haos u Iranu se nastavlja: Ali Daei bi mogao biti pogubljen, Karimi poziva igrače da budu mudri

2 min. čitanja

Veliki protesti nakon smrti Mahse Amini u Iranu ne jenjavaju, a iako su iranske vlasti učinile sve na suzbijanju revolucije, to im ne polazi za rukom.

Protestima se pridružila ogromna većina iranskih javnih ličnosti, a nakon što su sa vrha države pozvali da se iz reprezentativnih selekcija izbace svi oni koji ne budu pjevali nacionalnu himnu, reagovao je Ali Karimi. On je pozvao reprezentativce Irana koji uskoro trebaju nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru da budu mudri i da odaberu pravu stranu historije. 

Karimijeva imovina u Iranu već je konfiskovana, a saradnici vlasti sve glasnije pozivaju na njegovo hapšenje, označavajući ga jednim od agitatora nemira u Iranu. Pored njega, na udaru su i brojne druge legende. Ali Daei je navodno već osuđen na izdaju i izrečena mu je smrtna presuda, mada još nema jasnih dokaza za ovo. 

Žestoko se kritikuje i napadač Sardar Azmoun, koji je podržao proteste, te neki smatraju da bi ga trebalo odstraniti iz reprezentacije. Selektor je pod pritiskom, a iranski reprezentativci već su jednom odbili da pjevaju himnu, prekrili su nacionalne grbove za vrijeme intoniranja iste, te nisu slavili pobjedu.

Vladi se to nije svidjelo, a ostaje da se vidi da li će ići potpuno u kontru onoga što narod traži ili će popustiti.

Podijeli ovaj članak