Parlamentarci najavljuju “veliko pospremanje”: Kada će na red doći Komisija za vrijednosne papire?

6 min. čitanja

Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, kao najvažnija finansijska entitetska instanca, ne smije i ne treba biti podložna bilo kakvim utjecajima. No, realno stanje je daleko od propisanog. Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH u prošlom sazivu odbio je Izvještaj o radu Komisije za 2021, kao i finansijski plan s planom rada za prošlu godinu. Nedavno je na adresu rukovodstva FBiH i Parlamenta FBiH stigao i dopis u kojem se traži smjena kompromitovanih članova Komisije. Na potezu je novoizabrana vlast.

Značajna institucija

Elvir Karajbić, federalni poslanik iz SDP-a BiH, ističe da se, “nažalost, prošli saziv Parlamenta FBiH nije bavio pitanjem izbora članova Komisije za vrijednosne papire, odnosno vraćanja njihovoj nadležnosti i radu”.

Godinama je opterećena brojnim radnjama koje se mogu svrstati u domen korupcije, nečasnog djelovanja, određenih malverzacija, ističe Čavalić

– To je vrlo značajna institucija u FBiH. Prijedlog mora doći od rukovodstva Federacije, odnosno predsjednika i potpredsjednika Federacije, nakon toga se usvaja u oba doma, i u Zastupničkom domu i u Domu naroda. Ovaj saziv Parlamenta će se sigurno baviti tim pitanjem i nadam se da će taj problem biti riješen u razumnom roku, možda čak već i u ovoj godini, kaže Karajbić.

Iskreno se nada da će ovo pitanje biti na dnevnom redu veoma brzo.

– Treba sačekati da dođe prijedlog od rukovodstva Federacije, predsjednici i potpredsjednici iniciraju tu tačku dnevnog reda na način da šalju prijedloge Parlamentu, a vjerujem da će predsjedavajuća i dopredsjedavajući Parlamenta to odmah staviti kao tačku dnevnog reda, objašnjava Karajbić.

Naglašava da Parlament može inicirati svako pitanje, ali da je procedura jasna – prijedlog mora doći od rukovodstva Federacije.

Admir Čavalić, predsjednik Kluba poslanika SBiH, ne očekuje da će se pitanje KVP-a u ovom trenutku razmatrati unutar Parlamenta.

– Razumijevajući da smo usred procesa uspostave vlasti, da imamo blokadu kako federalne Vlade tako i na određen način funkcionisanja federalnog Parlamenta, ne očekujem da će se to naći ubrzo na dnevnom redu sjednica Predstavničkog doma. Međutim, čim se dobije puni parlamentarni kapacitet, to će vjerovatno biti među prvim pitanjima, razumijevajući da je ovo vrlo bitna komisija za funkcionisanje tržišta kapitala na području Federacije BiH, ističe Čavalić.

Smatra da je vrlo vjerovatno da će novi saziv Parlamenta FBiH, kad dođe do uspostave federalne vlasti i normalizacije parlamentarnih odnosa na nivou Federacije, čim prije krenuti u rješenje datog problema.

– Da li će doći do smjena, o tome je vrlo rano govoriti, ali vjerovatno će doći do analize rada Komisije, efektivnosti i analize svih onih pritužbi, žalbi na rad i djelovanje Komisije, jer ovo nije nešto od jučer, objašnjava.

Mišljenja je da apsolutno nije upitno da se krene sa rješavanjem problema i da se definiše rad Komisije kako bi se ona učinila funkcionalnijom i očistila od svih onih prozivki, loših stvari i tereta prošlosti.

– Mislim da postoji parlamentarna snaga za navedeno. Vidjeli smo u ranijem sazivu Parlamenta da se to, ipak, nije moglo do kraja izgurati, razumijevajući da smo imali parlamentarnu krizu. Vjerujem da će se to vrlo brzo riješiti, ali napominjem, ne u ovom trenutku. Mi sada nemamo ni sjednice, ili kada ih imamo, vrlo su šture. Vjerovatno će ovo pitanje ići na onim sjednicama kada se normalizuje parlamentarni rad, ističe predsjednik Kluba poslanika SBiH.

Ukoliko želimo da se nešto završi u proceduri do kraja, to mora funkcionisati na svim nivoima, kaže Bajramović

Halil Bajramović, federalni poslanik Naroda i pravde, kaže nam da je nedopustivo da u KVP-u FBiH bude ikakvih propusta.

– Svi znamo da je to faktički gruntovnica vrijednosnih papira i sada mi u ovom sazivu to pitanje moramo riješiti. Ne znam kome je bilo u interesu u prethodnom sazivu da tu uopšte bude problema, naglašava Bajramović.

Pitanje KVP-a, smatra, mora biti prioritet.

– Ne znam kako uopšte funkcioniše Registar vrijednosnih papira ukoliko nema podršku same Komisije, ne znam da li je uopšte ta sinhronizacija ostvarena, kako je na današnjem nivou regulisano. Vjerujem da je to jedno od pitanja koje bi se u narednom periodu trebalo staviti u prioritet rješavanja i da bi svaka parlamentarna većina, ne samo ona kojoj ja pripadam, morala to staviti u listu prioriteta, objašnjava.

Smatra da idemo u pravcu da interesne grupe drže privredu.

Interesne grupe

– Složio bih se sa tezom da je ta komisija tvrđava SDA. Ta komisija ima prilično široku nadležnost. Kada su u pitanju bilo kakve, haj’mo reći, malverzacije kod preuzimanja određenih društava, i tu vjerujem da ima puno propusta. Vidite da mi faktički idemo u nekom pravcu da nekoliko interesnih grupa drži privredu BiH, ističe Bajramović.

Objašnjava da na rukovodstvo Federacije i Parlament gleda kao na jedno tijelo, te da za kvalitetno rješenje mora postojati sinergija između ovih institucija.

– Ja vjerujem da je to jedna od tačaka i ne vjerujem da u Predstavničkom postoji neko kome bi bilo u interesu da Komisija ne funkcioniše u punom kapacitetu, u skladu sa etikom i moralom i onim što pripada takvim članovima, odnosno što bi trebalo da im pripada, zaključuje Bajramović.

Podijeli ovaj članak