Biserko: Zapad je dopustio širenje “srpskog sveta”, Dodik je dio beogradskog projekta

2 min. čitanja

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, izjavila je da međunarodna zajednica u proteklim godinama nije obratila dovoljno pažnje na regresivne procese u regionu.

– Region u posljednjih 10 godina ide u pravcu regresije. Međunarodna zajednica nije dovoljno obratila pažnju na te regresivne procese i dozvolila je da političke elite zarobe društva, rekla je Biserko.

Za to vrijeme, projekat “srpskog sveta” je, kako kaže Biserko, mnogo odmakao.

– U kulturnom prostoru, dijasporu, zakonima koji integrišu Republiku Srpsku u ekonomski, kulturni i inforamtivni prostor Srbije. Milorad Dodik je dio beogradskog projekta, kazala je ona u intervjuu za N1.

Poručuje da međunarodna zajednica sada mora reagovati uprkos tolerisanju u proteklim godinama.

– Glavni problem je kako dovući Srbiju na ovu stranu, a idu i podilaženja. To brine cijeli region. Osnovni problem je nepovjerenje prema Beogradu. Dodik jeste dio beogradskog projekta. On je možda u ovom momentu više glasan, a onda se ide na rebrendiranje kao što je bio pokušaj s Trivić – usvajanje prozapadnog profila nekih političara koji bi predstavljali “zapadni srpski svet”, istakla je Biserko.

Biserko smatra da je i Zapad u teškoj poziciji zbog dešavanja u Srbiji.

– Šta Zapad sada može kada je društvo su Srbiji blokirano i tu je 10-godišnja propaganda koja udaljuje Srbiju od regiona i EU, a ostaje matrica elektronskih medija koji su pod palicom Vučića. To je postao projekt srpskih elita i svih institucije, do SPC-a do vojske. Vučić nije predstavnik tog projekta, možda jeste trenutno i dobro se držao sve ove godine, poručila je ona.

Podijeli ovaj članak